Oekraïense kinderen luisteren kerstviering Wapenbroeders Weert op

Op dinsdag 12 december 2023 vond de goed bezochte traditionele kerstviering plaats van Wapenbroeders Weert, bij Bee-j-Bertje op Laar. Deze kerstviering verliep geheel anders dan die van voorgaande jaren, vooral dankzij de deelname van een aantal Oekraïense kinderen van de KMS.

Oekraïense kerstliedjes

Op de KMS, de Koninklijke Militaire School – niet geheel onbekend bij diverse oud-militairen en Wapenbroeders – verblijven momenteel diverse Oekraïense gezinnen. De secretaris van de Wapenbroeders Weert, Peter William Schreuders, had tijdens het 40-jarig jubileumfeest van de Wapenbroeders in mei 2023 en tijdens de herdenking te Swartbroek november 2022 al eerder een Oekraïense leerling van de school op de voormalige KMS uitgenodigd om het Oekraïense Volkslied te komen zingen. Dat deed Dima Tovchko zo goed dat hij een speciale medaille ontving van de bij de herdenking aanwezige Britse Militair Attaché, die zichtbaar ontroerd was.

Vanwege de goede verstandhouding met het hoofd van de school en een Oekraïense lerares opperde Peter William het idee om de Oekraïense kinderen uit te nodigen in Oekraïense klederdracht enkele kerstliedjes te komen zingen tijdens de kerstviering van de Wapenbroeders Weert. Dat bleek een schot in de roos te zijn en leverde een kippenvelmoment op toen na het zingen van het Oekraïense volkslied de aanwezigen de houding aannamen.

Uitstapje

Tijdens het 40-jarig bestaan had het bestuur van de Wapenbroeders Weert al een inzameling gehouden zodat de kinderen van de Oekraïense school een uitstapje konden maken en iets dergelijks wilde het bestuur graag herhalen. De aanwezigen konden op de foto met de Oekraïense kinderen, maar werden wel verzocht om dan een kleinigheid te doneren voor een nieuw uitstapje – met een mooie opbrengst als resultaat.

Sowieso gingen de kinderen niet met lege handen naar huis, maar ontvingen zij voor hun zangkunsten enkele versnaperingen. De livemuziek werd verzorgd door Erik Duret met zijn ‘onemansband’ en het diner was meer dan voortreffelijk. Ook werd er aandacht gevraagd voor de overleden Wapenbroeder Wiel Mackus en zijn echtgenote Rina en voor de Wapenbroeders die om welke reden dan ook niet konden deelnemen aan de kerstviering.

Het werd een bijzondere kerstviering en het deed de Oekraïense kinderen goed dat zij zoveel aandacht en warmte ontvingen onder de voor hen bepaald niet gemakkelijke omstandigheden. De Wapenbroeders hopen dat deze kinderen tijdens het toekomstige uitstapje naar een speelgelegenheid ook weer even echt kind kunnen zijn.