Vaandelateliers brengen de verborgen creativiteit van mensen naar boven

Verenigingen, groepen, scholen en andere organisaties kunnen tijdens de vaandelateliers bij RICK een eigen vaandel maken. Afgelopen vrijdag vond de laatste van dit jaar plaats. Verschillende groepen waaronder Zangkoor Enjoy uit Tungelroy kregen van Helmi Coenders en Gerty Bongers, twee textieldocenten, tips over hoe te werk te gaan. In januari en februari komen er nog een paar vaandelateliers.

Alles mag

“In principe mag alles met het vaandel”, zo vertelt Gerty. “Het is natuurlijk wel fijn als je je naam erop zet, een jaartal vanaf wanneer de vereniging bestaat en een symbool wat het vertegenwoordigt”.

Inspiratie

Karin Strijbosch van Zangkoor Enjoy heeft ter voorbereiding op het vaandelatelier een vaandel op de computer ontworpen. “We hebben ons laten inspireren door de kleren die we aan hebben bij de uitvoeringen. Dat is vaak wit, spijker en een rood element. Dat laten we ook in het vaandel terugkomen”.

Vaandel-project

De vaandelateliers zijn onderdeel van het Museum W-project ‘Vaandels en Weert’. Organisaties die wel een vaandel kunnen gebruiken worden opgeroepen om er een bij RICK te komen maken. Deelname aan de vaandelateliers is gratis. Museum W zorgt voor een draagstok voor je vaandel. De resultaten worden van 23 maart tot en met 6 april tentoongesteld in de Paterskerk. Op 7 april volgt er dan een vaandeloptocht door de binnenstad van Weert.

Voor wie ook een vaandel wil maken: meld je aan bij Museum W. Op dit moment zijn de data voor deze bijeenkomsten nog niet bekend maar het museum zet deze te zijner tijd op haar website.

In deze video zien we onder andere Zangkoor Enjoy uit Tungelroy. Drie leden van dit muziekgezelschap maken onder begeleiding van textieldocenten Gerty en Helmi een vaandel dat ze willen gebruiken bij optredens van het koor: https://youtu.be/8yZ3xZO8D1E.