Kinderen ontdekken wekelijks nieuwe ambacht

Algemeen Weert Reageer 4 min. leestijd

Een plek van creativiteit en verbeelding. Op woensdagmiddag werken kinderen bij RICK steevast met hun handen: kleien, verven, zagen, (zeef)drukken, steenkappen en knippen. Docente Emmy daagt hen tijdens de lessen van Doe-kids elke week uit om met nieuwe technieken en materialen aan de slag te gaan. “Wekelijks maken de kids een ander kunstwerk.”

Deze week vormt het surrealisme de inspiratie voor een kunstwerk. Deze kunststroming gaat uit van het absurde. Docente Emmy vertaalt de kunststijl naar kindertaal. “Waar droom je van? Dat wat er in je hoofd zit, gaan we maken van hout en karton. Die materialen vormen dan een ‘reliëf’ op een ondergrond.” De kinderen kijken enthousiast naar het voorbeeld van docente Emmy en gaan vervolgens aan de slag met de figuurzaag. 

Fabian, een zevenjarige kunstenaar in de dop uit Weert, vindt de lessen bij de Doe-kids van RICK geweldig. “We hebben al gekleid, geverfd en met karton en tin gewerkt. Van tin heb ik een dromenvanger gemaakt. Dat vond ik leuk om te doen, want zoiets doe ik niet vaak.” Elke week staan er nieuwe technieken en materialen op het programma. Zo leren de kinderen telkens iets nieuws en is het nooit saai. Een ideaal atelier voor kinderen die graag met hun handen bezig zijn. 

Inspiratie door te doen

De kinderen worden uitgedaagd om vanuit hun eigen verbeelding iets te maken. Geen enkel probleem voor Fabian. “Hij begint gewoon en probeert van alles uit. Hoe voelt een materiaal? Hoe klinkt het? Wat gebeurt er als je er iets mee doet? Fabian test alles uit. En dan komt daar iets uit waarvan hij denkt: ‘Vet, hier ga ik mee verder!’ Zo experimenteert hij erop los”, vertelt moeder Sophie. Een paar kapotte zaagjes verder, knikt Fabian tevreden naar zijn houten vorm. “Ik ben super blij als het me lukt!”

De kennis, ervaring en het enthousiasme die in de les worden opgedaan, kunnen de kinderen ook thuis benutten. Fabian knutselt er, ook buiten de lessen van RICK, lustig op los. “Met lampjes bezig zijn, vind ik het leukste. Als je knoopjes aan elkaar vastmaakt, kan er stroom doorheen. Dan gaat het lampje branden. Ook heb ik van zoutdeeg een kersthanger gemaakt. Dat deeg is niet heel lekker als je het proeft, maar je kunt er goed mee knutselen.” 

Eigen kunstwerk mee naar huis

Na elke les verlaten de kinderen het atelier met een trots gevoel en een zelfgemaakt kunstwerk in hun handen. Het kan een ‘schilderij’ van verschillende lagen hout zijn, een slinger van klei of een beeldhouwwerk zijn. “Het maakt niet uit wat ze maken; het belangrijkste is dat ze het proces hebben ervaren, hun creativiteit hebben geprikkeld en hun eigen kunst hebben gecreëerd. Dat zelfvertrouwen werkt nog lang na”, glundert docente Emmy.

De wekelijkse lessen van Doe-kids zijn te volgen met een knipkaart. “Met de knipkaart hebben de kinderen de vrijheid om te kiezen wanneer ze komen. De kaart is door meerdere kinderen te gebruiken en een jaar lang geldig. Het enige wat we vragen, is om vooraf een plekje te reserveren door even naar de balie te bellen. Zo kunnen we ervoor zorgen dat elk kind van het creatieve avontuur kan genieten.”

De cursus Doe-kids is voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. De lessen vinden elke woensdag van 14.30 – 16.00 uur plaats bij RICK, aan de Wilhelminasingel 12 in Weert. Een strippenkaart bevat 6 lessen en kost € 70. Heb je interesse? Vraag een gratis proefles aan. Kijk voor meer informatie op www.rickraakt.nl/doekids.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie