Open wandeling ‘Nijenborgh-Aldenborgh’

Algemeen Uitgaan Weert Reageer 2 min. leestijd

De Weerter stadsgidsen organiseren op zondag 25 februari 2024 om 14.00 uur een open wandeling over de Biest onder de titel ‘Nijenborgh-Aldenborgh’. De wandeling, onder leiding van stadsgids Theo Halfers, vertrekt vanaf de hoek van de Kasteelsingel en de Oelemarkt, nabij café De Brouwer.

Over de wandeling

Al aan het einde van de dertiende eeuw verhuizen de Van Hornes van hun tolkasteel in Horn naar Weert, naar de versterkte kasteelhoeve aan de Biest, later bekend als Aldenborgh. Rond 1450 neemt graaf Jacob 1 met zijn gezin zijn intrek in de Nijenborgh, die tegen de stad aan gebouwd is.

Helaas wordt dit imposante kasteel in 1702 tijdens de Spaanse Successieoorlog belegerd en verwoest. Het kasteel zal nooit meer in zijn oude glorie hersteld worden. Dankzij archeologische opgravingen in 2021-2022 weten we echter vrij nauwkeurig hoe met name de Voorhof, de voorburcht, was opgebouwd en verbonden met het kasteel. Tijdens deze wandeling langs de historische as van de Biest, loopt de geschiedenis van de Horne-dynastie als een rode draad door het verhaal van de gids. Aan de hand van prachtige foto’s van het archeologisch onderzoek wordt deze geschiedenis verder geïllustreerd. Natuurlijk besteedt de stadsgids ook aandacht aan de herinrichting van kasteelpark Nijenborgh, met het ruiterstandbeeld als blikvanger.

Vervolgens brengen we een bezoek aan de Aldenborgh, vanaf 1461 het Franciscanenklooster. Op het plein voor de monumentale Paterskerk eindigt deze boeiende wandeling.

Praktische informatie

  • Startpunt: hoek Oelemarkt-Kasteelsingel, bij café De Brouwer.
  • Aanvang om 14.00 uur.
  • De kosten bedragen 3 euro (kinderen tot 12 jaar gratis).
  • De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur.
  • Maximaal aantal deelnemers: 20.
  • Aanmelden is verplicht: via [email protected] onder vermelding van het aantal deelnemers.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
Geef reactie