100 vogelhuisjes opgehangen in Weerterbergen

1 reactie

Buiten in de natuur zijn de vogels druk bezig met het zoeken en bouwen van een nestje. Leden van de vogelwerkgroep van IVN Weert e.o. hebben dinsdag 19 maart een kleine honderd vogelkastjes opgehangen in het vakantiepark Weerterbergen. De kasten zijn bedoeld voor de koolmezen. Zij eten processierupsen en zorgen zo voor een natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups.

Natuurgericht park

“Als vakantiepark Weerterbergen zijn we steeds meer natuurgericht. We zijn begaan met het groen en omarmen de natuur zoveel mogelijk om ons heen. Met het ophangen van de vogelkastjes willen we de eikenprocessierups op een natuurlijke manier bestrijden”, vertelt Nicole Allleman, hoofd facilitaire dienst van Weerterbergen. Gisteren heeft het personeel van Weerterbergen trouwens nog langs de Trancheeweg zwerfafval gepikt. 

Natuur dichterbij

Voor het regelen van de vogelhuisjes was een belletje naar het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man Weert genoeg. Het thuishonk van IVN Weert e.o. “Binnen één dag was het geregeld.” De vogelwerkgroep van IVN Weert helpt graag mee. “We zijn voor natuureducatie. We brengen de natuur dichterbij de mensen die hier in het park verblijven. Ze zien de vogelhuisjes en de vogeltjes in en uitvliegen”, zegt Jan Aarts, coördinator van de vogelwerkgroep. Volgens Sjef Schmit, penningmeester van IVN Weert e.o. is het een wisselwerking. “Doordat de vakantiegasten genieten van de vogeltjes, hebben ze meer zin om iets in de natuur te gaan doen.” 

Aan de slag

In het park staan veel bomen. Ook de eikenbomen waar de processierupsen dol op zijn. De leden van de vogelwerkgroep van IVN Weert e.o. lopen te sjouwen met ladders, gereedschap en vogelhuisjes. In rap tempo gaan ze van boom naar boom. Af en toe pakken ze de plattegrond erbij om te zien waar de huisjes moeten komen. Twee leden van de werkgroep zien hoe een koolmeesje zijn intrek neemt in een kastje dat ze nog geen vijf minuten geleden hebben opgehangen. “Die kon niet wachten op z’n nieuwe woning”, lachen ze.

Plek

“Hangt het kastje zo goed”, roept iemand die bovenaan de ladder staat. “Ja”, klinkt het van beneden. Jan Aarts, coördinator van de vogelwerkgroep steekt z’n duim op. “Het beste kun je een kastje op het oosten hangen. Als je het op het zuidwesten plaatst, wordt het kleddernat door de regen en de wind. En hang je het op het zuiden, dan is het weer te warm voor het vogeltje en blijft het kastje leeg.”

100 kasten

Na een paar uur ladder op en af te zijn geweest, is het tijd om met z’n allen even te pauzeren in de speeltuin. In het zonnetje en gezellig aan de picknicktafel. Maar de tijd dringt. Nog niet alle vogelhuisjes zijn opgehangen en dat is wel de bedoeling. Snel gaat de groep weer aan het werk. Aan het eind van de dag hangen alle honderd kastjes op een mooi plekje in vakantiepark Weerterbergen. 

Volgende klus

Binnenkort is de vogelwerkgroep van IVN Weert e.o. actief bij het zorgcentrum Martinus in Weert. “Daar gaan we met de bewoners over vogels praten en daarna enkele vogelhuisjes ophangen in de nieuwe tuin van Martinus. Laat de koolmezen nu maar komen.”


Een bijdrage van Arjanne van Voorst

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
1 reactie