Cranendonck onderhandelt met COA over toekomstige invulling azc Budel

Algemeen Cranendonck Regio Weert 6 reacties 3 min. leestijd
Archieffoto WdG - azc Budel

Budel – Hoe gaat het verder met de opvanglocatie voor asielzoekers in Cranendonck? Dat is een vraag die veel inwoners van Cranendonck bezighoudt. De ontwikkelingen worden ook in Weert met belangstelling in de gaten gehouden. Een deel van de voormalige Nassau-Dietzkazerne ligt immers ook op Weerter grondgebied en veel bewoners van het azc bezoeken ook Weert.

Terwijl het al een tijd stil is, wordt hieraan vanuit de gemeente Cranendonck hard gewerkt. Wethouder Driessen van Cranendonck beseft dat het tijd is om de inwoners bij te praten door middel van een interview. Dit bleek ook tijdens gesprekken met enkele bezorgde inwoners.

Huidige vorm opvang beëindigen

In het interview staat de wethouder stil bij zijn opdracht waarmee hij aan de slag is. “Dat is niet om het COA weg te krijgen op die locatie.” Zijn opdracht is om de huidige opzet en vorm van de opvanglocatie te beëindigen of te veranderen. Met deze opdracht én de uitkomst van het inwonersonderzoek is hij aan de slag.

Langdurige contracten

Wethouder Driessen vertelt dat de gemeente allereerst door gespecialiseerde juristen en advocaten heeft laten uitzoeken welke juridische mogelijkheden Cranendonck heeft. Zij concluderen allemaal dat er sprake is van langdurige contracten met het COA die de gemeente niet zomaar eenzijdig kan beëindigen. 

Onderhandelen over andere afspraken

De wethouder zegt dat er eigenlijk maar één richting is om de overlast voor inwoners te verminderen: “Dat is met COA tot andere afspraken komen, tot andere contracten komen. En COA heeft aangegeven daartoe bereid te zijn.” Een aantal maanden geleden is de gemeente hierover onderhandelingen gestart met het COA. En ook de komende maanden verwacht de wethouder daarmee nog bezig te zijn. “Precies om die reden kan ik daar op dit ogenblik inhoudelijk niet meer over vertellen. Maar weet dat we voor de best haalbare oplossing voor u als inwoners gaan.” eindigt de wethouder het interview.

Bekijk de video voor meer vragen en antwoorden

In het onderstaande videointerview reageert de wethouder ook op de vragen: Kan de gemeente de vergunning van het COA weigeren? Kan de gemeente via de rechter sluiting afdwingen? Kan de aanmeldstraat weg? Hebben de nieuwe plannen van Defensie gevolgen voor het azc?

Nog niet alles kunnen vertellen

Omdat de gemeente middenin de onderhandelingen met het COA zit, is het belangrijk om de juridische en onderhandelingspositie van de gemeente Cranendonck te beschermen. Daarom kan wethouder Driessen in dit interview nog niet alles delen en heeft hij zijn woorden zorgvuldig gekozen. Zodra er meer gedeeld kan worden, zal de gemeente dit doen. De wethouder is van plan om voor 1 juli de uitkomst van de onderhandelingen te delen met de raad en inwoners.

Bekijk het interview: https://youtu.be/Y657V157J1c

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Tags:
Deel dit bericht
6 reacties