Lezing over cultuurlandschap in Maarheeze

Algemeen Cranendonck Uitgaan Reageer 2 min. leestijd

Maarheeze – ‘Het cultuurlandschap en zijn geschiedenis’ is de titel van de lezing die Jan Timmers op dinsdag 26 maart aanstaande om 20.00 uur geeft in zaal ‘De Smeltkroes’ in Maarheeze. De lezing wordt georganiseerd door Heemkundekring ‘De Baronie van Cranendonck’.

Het cultuurlandschap en zijn geschiedenis

Vanaf het moment dat er mensen verschenen hebben zij ingegrepen in het landschap en het steeds meer naar hun hand gezet. Er kwamen wegen en paden, er verschenen nederzettingen, er werden sloten gegraven, land werd ontgonnen en ingedeeld in percelen. De woeste gronden werden omgevormd tot heidegebied en in de beekdalen werden hooilanden in gebruik genomen. Allerlei ‘kunstwerken’ zoals voorden en bruggen, omheiningen, slagbomen en houtwallen verschenen. 

Door het ingrijpen van de mens ontstond in de loop der eeuwen ons cultuurlandschap. Vooral de agrarische bedrijfsvoering bepaalde de inrichting van het cultuurlandschap en dat geldt tot op de dag van vandaag. Oude landschapselementen zijn in de loop van de tijd aangepast aan nieuwere wensen en inzichten, maar deels bestaan ze nog of hebben ze hun sporen achtergelaten.

Tijdens de lezing zal Jan Timmers ingaan op allerlei elementen van het cultuurlandschap en het ontstaan ervan. Onder meer oude akkers, bewoningspatronen, wegen en paden, grenzen in het landschap en de inrichting van beekdalen zullen de revue passeren.

Jan Timmers

Jan Timmers is al veel jaren actief op het gebied van lokale geschiedenis, archeologie en historische geografie, waarover hij regelmatig publiceert. De ontwikkeling van het cultuurlandschap is een van zijn favoriete onderwerpen. Hij was een van de redacteuren en auteurs van de landschapsbiografie van het stroomgebied van de Dommel in 2023. Op zijn website is over het Brabantse cultuurlandschap de nodige informatie beschikbaar.

Praktische informatie

  • Datum: dinsdag 26 maart 2024
  • Aanvang: 20.00 uur
  • Locatie: Zaal De Smeltkroes, Kijkakkers 1 in Maarheeze
  • Entree: gratis voor leden, € 2,50 voor niet-leden

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
Geef reactie