Caravans kunnen weer veilig mee op vakantie

Plaats een reactie 3 min. leestijd

35 vakantiegangers hebben zaterdag hun caravan laten onderwerpen aan een grondig onderzoek. Op bedrijterrein Kampershoek werd het jaarlijkse Caravan Veiligheid Onderzoek gehouden. De voertuigen werden op verschillende punten gecontroleerd. De organisatie van het Caravan Veiligheid Onderzoek was in handen van de Weerter afdeling van Veilig Verkeer Nederland. Naar eigen zeggen is dit veiligheidsonderzoek voor caravans uniek in Nederland.

Controlepunten

Nadat de deelnemers zich hadden aangemeld bij de organisatie controleerden politieagenten onder andere de caravanspiegels en verlichting van de caravan. Een gespecialiseerd bedrijf checkte de staat van de banden, de brandweer keek of het met de verplichte blusmiddelen wel goed zat en ook werd de elektriciteit nog even doorgemeten. Medewerkers van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) controleerden tenslotte vanuit een put de onderkant van de caravans maar ook werden de remmen aan een test onderworpen. Als alle controlepunten een ‘goed’ scoorden kreeg de caravan groen licht om veilig op vakantie te gaan.

Geen certificaat

Wil Niessen, mede-organisator van het Caravan Veiligheid Onderzoek, is blij met de staat van de ter controle aangeboden caravans: “Op een paar versleten banden na zagen alle caravans er prima uit”. Overigens: het onderzoek is geen officiële keuring. “Wij mogen zelf geen certificaat uitdelen want wij zijn geen officieel garagebedrijf. Voor een echte keuring kun je in Nederweert of Budel terecht”, zo vertelt hij.

Tips

Wil heeft tenslotte nog een tweetal tips om veilig op vakantie te gaan: “Let er bij het laden van de caravan op dat er geen spullen losliggen. Als je moet remmen kunnen deze namelijk gaan schuiven wat tot gevaarlijke situaties kan leiden. En wat betreft de bandenspanning: laat deze regelmatig controleren. Ook dit kan flinke problemen voorkomen”.

Samenwerking

Aan het veiligheidsonderzoek werd meegewerkt door Veilig Verkeer Nederland, de afdelingen Weert en Nederweert, de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) Venlo, Brandweer Limburg en de Politie Limburg Noord.

In deze video nemen we een kijkje bij de caravankeuring. Samen met een medewerker van de Rijksdienst voor het Wegverkeer duiken we in de put onder een caravan en zien we hoe deze grondig gecontroleerd wordt: https://youtu.be/FbonZNH5Sik.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef jouw reactie