Stadsgidsen Roermond bezoeken Weert

Algemeen Weert Reageer 3 min. leestijd

Op uitnodiging van de Weerter stadsgidsen brachten 17 gidsen uit Roermond op donderdagmiddag 11 april een tegenbezoek aan Weert voor een bijna vier uur durende wandeling door de binnenstad.

Verrassende kennismaking

De gidsen werden welkom geheten op het NS-station door Jos en Jan Leenders namens het team Stadsgidsen Weert. Beide gidsen begeleidden het gezelschap uit Roermond langs talloze bijzondere plekken in het centrum. Op voorhand werd al gezegd dat “het aantal historische panden in Weert niet in de schaduw kan staan van die in Roermond…”. Voor de meesten was het een eerste kennismaking met Weert en het bleek een zeer verrassende kennismaking te zijn, gezien de positieve reacties achteraf.

Ursulinencomplex

Op het Stationsplein werd niet alleen aandacht geschonken aan het monumentale NS-station en het viaduct, maar ook aan Antje van de Statie, de nationaal bekende “vrouw van de Weerter vlaaitjes”. Daarna ging de wandeling via de Stationsstraat (met aandacht voor het voormalige modehuis Van Erp, de fameuze Smeets Drukkerijen en Hotel Jan van Weert), naar het nieuwe Stadhuis, het vermaarde onderwijsinstituut van de Ursulinen met het huidige Theater de Huiskamer, de Nieuwe Markt (het voormalige Bisschoppelijk College, het appartement van schrijver Gerard Reve en Museum W) om te pauzeren in De SooS. Daar werd onder het genot van koffie en Weerter vlaai de Van Horne film uit 2018 vertoond.

Richting kasteel Nijenborgh

Het tweede gedeelte van de wandeling startte in de St. Martinuskerk, een top 100 monument in Nederland. De kerk maakte, zoals te verwachten was, veel indruk. Via Molenstraat en Beekstraat (“Wat een mooi initiatief, dat Cwartier…”) was het Kasteelpark Nijenborgh een van de hoogtepunten van de wandeling. Daar werd uitgebreid stilgestaan bij de Van Horne dynastie, de opgravingen en het restant van Kasteel Nijenborgh, dat, als het niet kapotgeschoten zou zijn tijdens de Spaanse Successieoorlog (1701-1713), in het rijtje Loevestein, Muiderslot, etc. geplaatst had kunnen worden. Via de Schoolstraat (“waarom hebben ze de gevel van St. Louis aan de Korenmarkt niet laten staan…?”) ging de wandeling naar de Maasstraat en de tuin van het Birgittinessenklooster, een historische stilteplek in de binnenstad van Weert.

De middag werd tegen 18.00 uur in sfeer afgesloten met de nodige drankjes in het gezellige Tramhalt.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
Geef reactie