De grootse plannen van het Bisschoppelijk College die er nooit kwamen

Algemeen Historie Weert Reageer 3 min. leestijd

In Gotcha! Cinema in Weert ging vrijdagmiddag de documentaire ‘BC de Campus … tussen droom en werkelijkheid’ in première. Deze film gaat over de geschiedenis van het Bisschoppelijk College, een van de oudste middelbare scholen van Nederland. De documentaire biedt een blik op de locaties, het vroegere schoolleven, de architectuur en het veranderende inzicht in wat er in de naoorlogse periode belangrijk werd geacht voor de opgroeiende jeugd. De première werd bijgewoond door een groot aantal oud-docenten en oud-leerlingen van de school.

De campus

In de film is ruim aandacht voor de grootse plannen die het Bisschoppelijk College halverwege de vorige eeuw had. Het uit de Verenigde Staten overgewaaide campus-idee zou ook in Weert landen, zo was het plan. Op een groot terrein aan de Nelissenhofweg moest naast een school ook ruimte voor sport, cultuur en religie komen. Door de sluiting van het internaat in 1969 zou de campus, zoals deze oorspronkelijk bedoeld was, er echter nooit komen. 

Aan het woord

De documentaire vertelt het verhaal aan de hand van unieke foto’s, filmfragmenten en interviews. Bijvoorbeeld met oud-leerlingen en medeoprichter van Stichting Behoud de Lichtenberg, Rob Langeslag. Maar ook met Peter Verkennis. Hij bracht Bospop tussen 1985 en 1993 met veel succes naar het openluchttheater. Oud-docente Margriet Bienemann, die les gaf op de oude locatie in de Weerter binnenstad maar ook op de Nelissenhofweg, vertelt over de campus-plannen.

De makers

Het idee voor de documentaire is afkomstig van stadsgids Harrie Mennen. Samen met producent Jo van Geneijgen maakte hij de film. Jan Leenders verzorgt de voice-over. De film is een co-productie van de Stadsgidsen Weert en de Stichting Behoud de Lichtenberg. Het is de bedoeling dat een gedeelte van de documentaire gebruikt gaat worden als introductie voor de rondleiding die de stadsgidsen bij De Lichtenberg verzorgen.

Vier voorstellingen

De 50 minuten durende documentaire ‘BC de Campus … tussen droom en werkelijkheid’ zal nog op vier momenten te zien zijn in Gotcha! Cinema in Weert. Op de zondagen 14 en 21 april om 16.15 uur, en op woensdag 17 en donderdag 18 april om 20.15 uur. Een kaartje kost € 7,50 en is te reserveren via www.gotcha-weert.nl of 0495-532002.

In deze video vertelt Harrie Mennen, initiatiefnemer en scenarioschrijver van ‘BC de Campus … tussen droom en werkelijkheid’, onder andere over de betekenis van deze titel. Ook is een aantal beelden uit de documentaire te zien.

Bekijk de video: https://youtu.be/xeBCJBUeN3Q

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
Geef reactie