Feestelijke Hartslag-dag voor stichting Hartslag voor Nederweert

Algemeen Nederweert Uitgaan Plaats een reactie 4 min. leestijd
Foto via stichting Hartslag voor Nederweert

Nederweert – In augustus 2013 ontving de gemeente Nederweert acht gesponsorde AED’s. Elke AED werd overhandigd door iemand die dankzij dit apparaat een tweede leven kreeg. Het was het begin van de stichting Hartslag voor Nederweert.

Inmiddels is de stichting 10 jaar verder. Dat wordt gevierd op 21 april 2024 met een feestelijke Hartslag-dag. Inclusief demonstraties, een informatiemarkt, workshops, lezingen, kinderactiviteiten, livemuziek en een reanimeer-challenge voor teams.

Over de stichting

Al bij die eerste bijeenkomst in 2013 vond Antoine Hekers uit Ospel drie mensen die zich wilden verbinden aan uitbreiding van het reanimatienetwerk: Paulien van Mierlo, Annelies Terium en Marian Wijen. Dit team heeft begin 2014 de stichting Hartslag voor Nederweert opgericht, met maar één doelstelling: heel de gemeente Nederweert Reanimeert.

Antoine: “Een klein burgerhulpverlenersnetwerk was er vanaf 2007 al en ook een AED-alert. In het buitengebied van de gemeente Nederweert was echter nog niets geregeld. Een aantal keer kort achter elkaar heb ik ervaren wat het betekent om levensreddend te kunnen handelen. Reden te meer om me in te zetten voor meer AED’s in het buitengebied en toename van het aantal burgerhulpverleners. Inmiddels hebben we 370 vrijwilligers en 54 AED’s in de gemeente die aangesloten zijn bij het landelijk oproepsysteem. Daar zijn we als bestuur supertrots op!”

De stichting heeft veel draagvlak in en buiten de gemeente. Antoine: “We worden vaak gevraagd voor presentaties over onze werkwijze. Niet alleen in de regio maar ook elders in Nederland. Daar gaan we altijd op in, omdat we overtuigd zijn van de noodzaak van een goede spreiding van AED’s.”

Het programma Avondgasten van L1 besteedde aandacht aan de enthousiaste manier waarop het team dorpsraden, organisaties, bedrijven en verenigingen overtuigt van het belang van een breed reanimeernetwerk. Toen de Tweede Kamer een AED aanschafte, gaven ze daar een feestelijk tintje aan. Een professor van de Universiteit Maastricht werd gevraagd om te spreken. Hij vroeg op zijn beurt Paulien van Mierlo en Phanos Galitis, beiden gereanimeerd na een hartstilstand, om hem te vergezellen. Dat wekte de interesse van landelijke kranten en tv-zenders. Onder andere RTL4, SBS6, BNN VARA zochten contact.

Paulien en Antoine zijn beiden ambassadeur van de Hartstichting. “Via de Hartstichting kunnen we het belang van een goede lokale dekking van het reanimatienetwerk eveneens onder de aandacht brengen. We willen immers dat iedereen, ongeacht waar hij of zij zich bevindt, gereanimeerd kan worden. Of zelf kan reanimeren. Ook jij!”

Het programma

  • 11.00 – 16.00 uur Informatiemarkt 
  • 11.00 – 13.00 uur Activiteit voor de kinderen 
  • 11.00 – 15.30 uur Challenge: Heel de gemeente Nederweert Reanimeert! 
  • 11.30 – 14.30 uur Diverse presentaties over burgerhulpverlening 
  • 13.30 – 15.30 uur Bijeenkomst voor reeds actieve burgerhulpverleners 
  • 14.00 – 15.30 uur Livemuziek 
  • 14.30 – 15.00 uur Demonstratie 112-melding met hulpdiensten
  • 14.30 – 15.30 uur Netwerkborrel 
  • 16.00 uur Afsluiting

Praktische Informatie

  • Datum: zondag 21 april 2024
  • Locatie: Gemeenschapshuis Haaze-Hoof, Aerthijsplein 3 in Ospel
  • Aanvang: 11.00 uur

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef jouw reactie