Foto-expositie ‘Kind van’ onthult indringende verhalen

Algemeen Weert 1 reactie 4 min. leestijd

Op de Meikoel en de Markt in Weert is woensdagmiddag de foto-expositie ‘Kind van’ geopend. Op tien panelen zijn 19 portretten van kinderen van ouders met verslavings- en/of psychische problemen te zien. Aan de zijkant van ieder paneel is het persoonlijke verhaal van de geportretteerde te lezen.

De opening van deze buitententoonstelling werd verricht door wethouder Michèle Ferrière en Paul Didderen, preventiemedewerker van Vincent van Gogh voor Geestelijke Gezondheid.

Een schim

Fotograaf en kunstenaar Sevilay Maria maakte de portretten. Zelf is ze, als dubbele ervaringsdeskundige, een van de geportretteerden. Haar vader was onder andere gokverslaafd en haar moeder kampte met psychische problemen. “Zo’n foto maakt nieuwsgierig. Aan de ene kant zie je een best scherp beeld en daarachter schuilt iets van een schim. Dat is volgens mij het onzichtbare leed, het onzichtbare verhaal van deze mensen”, zo interpreteert wethouder Ferrière de portretten.

Groot probleem

Dat in Nederland veel kinderen te maken krijgen met ouders met ingrijpende problemen blijkt uit de cijfers. 1 op de 4 jongeren onder de 18 jaar groeit op in zo’n situatie. Deze kinderen worden aangeduid als KOPP/KOV; Kinderen van Ouders met Psychische Problemen en Kinderen van Ouders met Verslavingsproblemen. Paul Didderen: “Dat heeft ook gevolgen op latere leeftijden. Op latere leeftijd zie je dat deze kinderen 50 tot 60 procent zelf meer kans hebben om eigen psychische problematiek te ontwikkelen”. Met de tentoonstelling hopen Vincent van Gogh voor Geestelijke Gezondheid en de gemeente Weert het opgroeien met een ouder met problemen bespreekbaar te maken.

Ervaring

Wethouder Michèle Ferrière is zelf ervaringsdeskundige als het gaat om het leven met iemand met ingrijpende problemen. “Mijn ex-man heeft ook psychische problemen waardoor onze kinderen ook als KOPP/KOV-kinderen zijn opgegroeid”. Om de kinderen en zichzelf te beschermen hield ze de situatie thuis destijds verborgen. “Ik begrijp dat volledig van mezelf maar ik gun andere gezinnen iets anders”, zo vult ze aan. Ze hoopt dan ook dat door de tentoonstelling ‘Kind van’ eerder over problemen in de thuissituatie gesproken zal worden.

Meer activiteiten

De fototentoonstelling ‘Kind van’ is nog tot en met 22 april te zien in de binnenstad van Weert. Op 11 april a.s. wordt bij Filmhuis Weert (in de Gotcha!) de documentaire ‘Puinhoop’ vertoond. Deze film gaat over de worsteling van een zoon om onafhankelijk te zijn van een ouder. Filmmaker Allard Detiger gaat na afloop in gesprek met het publiek. En een week later, op 18 april, wordt er in Theater de Huiskamer in Weert een minisymposium gehouden voor professionals en vrijwilligers die werken met KOPP/KOV-kinderen en hun ouders.

Meer informatie is te vinden op: www.vvgi.nl/expositieweken-kind-van-in-weert/

In onderstaande video spreken we onder andere met wethouder Michèle Ferrière die openhartig praat over hoe zij zelf in het verleden is omgegaan met het bespreekbaar maken van de problemen van haar ex-partner: https://youtu.be/rhksgp3POxI.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
1 reactie