Welk type zonnepaneel is het meest efficiënt?

Zakelijk Reageer 4 min. leestijd
Foto via Pexels

De keuze voor de beste zonnepanelen heeft direct effect op hoeveel je systeem in kWh levert en hoeveel je uiteindelijk bespaart op energie. Ondanks het feit dat de initiële investering hoger zou kunnen zijn, kan de efficiëntie die je wint, worden vertaald in constante besparingen, wat leidt tot een hoger rendement op je investering (ROI). Dit artikel geeft een idee van de kwestie van de efficiëntie van zonnepanelen, inclusief de soorten zonnepanelen die het meest efficiënt zijn en factoren die hun efficiëntie en kosten kunnen beïnvloeden. 

Wat is de efficiëntie van zonnepanelen? 

Het wordt beschouwd als een waarde die het aandeel daglichtenergie weergeeft dat wordt omgezet in elektrische energie. Een verhoging van de efficiëntie resulteert in meer elektriciteit die het paneel kan genereren. Momenteel hebben de meeste zonnepanelen op daken van eengezinswoningen een rendement van 19-21%. Toch is de zonnepanelenindustrie zich nog steeds aan het ontwikkelen; op dit moment behalen fabrikanten rendementen van 22% of hoger.

Ter referentie: het rendement van het zonnepaneel bedroeg in 2010 slechts 14,1%, zoals blijkt uit de gegevens van het National Renewable Energy Laboratory. Dit laat duidelijk zien hoe de technologie in de zonne-energie-industrie zich heeft ontwikkeld. Hoewel een efficiëntie van 22% misschien niet significant lijkt, moet je er rekening mee houden dat de meeste systemen niet in de buurt van de 100% efficiëntie werken. Concreet zijn benzinemotoren van auto’s 25% efficiënt en energiecentrales slechts 36% efficiënt, volgens Penn State University.

De meest efficiënte types zonnepanelen 

Deze efficiëntie hangt vooral af van het type technologie dat wordt gebruikt. Er zijn drie primaire vormen van daglichtcollectoren beschikbaar voor residentieel gebruik.

Monokristallijn

Deze zijn over het algemeen donker van kleur en zijn het meest efficiënt. Ze zijn zeer effectief omdat hun classificaties variëren van 17 tot 23 procent en de levensduur van deze systemen varieert van 25 tot 40 jaar, op voorwaarde dat ze routinematig onderhoud ondergaan. De kosten ervan zijn echter hoog en ze zijn minder efficiënt bij lagere temperaturen.

Polykristallijn

De collectoren zijn blauw van kleur en relatief goedkoper, maar ze zijn niet erg efficiënt en hebben efficiëntiepercentages die variëren tussen 12% en 17%. Omdat ze inefficiënt zijn, hebben ze meer panelen nodig om dezelfde hoeveelheid energie te leveren. Ze zijn efficiënter in koudere gebieden en kunnen 20 tot 35 jaar worden gebruikt.

Dunne film

Dit zijn de minst energie-efficiënte investeringen die een huiseigenaar ooit kan doen, aangezien de speciale efficiëntie-indexen van dergelijke panelen beginnen van 7% tot 12%. Ze zijn klein, gemakkelijk op te zetten en werken uitstekend voor kleine projecten met een laag energieverbruik. Niettemin zijn het kortlevende rassen met een levensduur van slechts 10-20 jaar.

Kortom, hoewel monokristallijne elektrische systemen de beste prestaties leveren, wordt de voorkeur van dit systeemtype boven polykristallijne en dunnefilmsystemen bepaald door je budgetvereisten, beschikbare ruimte en energiebehoefte. Er zijn dus meer factoren om rekening mee te houden bij het kopen van zonnepanelen dan alleen de efficiëntie. Als je dit wel het belangrijkste vindt, dan doe je er goed aan om te kiezen voor een monokristallijn elektrisch systeem. 

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
Geef reactie