Vergunning verleend voor realisatie Natuurbegraafplaats Weerterland

Algemeen Reageer 2 min. leestijd
Foto via Natuurbegraafplaats Weerterland

Natuurbegraafplaats Weerterland BV heeft de vergunning ontvangen voor de realisatie van een natuurbegraafplaats in Weert. De laatste jaren neemt de vraag naar begraven in de natuur toe. Op diverse locaties in Nederland zijn natuurbegraafplaatsen tot stand gekomen. In de buurt van Weert liggen ook verschillende natuurbegraafplaatsen: in Heeze, Nederweert, Odiliënberg en Venlo.

Locatie

Natuurbegraafplaats Weerterland opent de begraafplaats op een perceel gelegen tussen Herenvennenweg, Kruisbergenweg, Heihuisweg en Kruispeelweg. Dit is een bosgebied met reliëf. In de toekomst wordt het gebied verder ontwikkeld tot een hoogwaardig boslandschap met veel inheemse loofbomen.

De natuurwaarden worden versterkt. Op die manier komt een sfeervolle, intieme natuurbegraafplaats tot stand (overeenkomstig de kwaliteitscriteria van branchevereniging Brana). Die organisatie voorziet onder meer in een toetsbaar gecertificeerd natuurbeleidsplan. Er geldt een eeuwige grafrust, dat betekent dat de graven nooit geruimd worden.

Invulling

De graflocaties komen op grote afstand van elkaar te liggen. Die worden enkel gemarkeerd door een eventuele boomschijf met inscriptie. Verder kunnen nabestaanden de graflocatie traceren met behulp van gps-techniek. Graven worden dus niet voorzien van een monument en er wordt geen afwijkende beplanting aangebracht. Zodoende blijft het bos zijn karakter behouden en worden nabestaanden ontlast van verzorging.

Als de omstandigheden zich ervoor lenen, is een afscheid in de open lucht ook mogelijk. Binnen het huidige weiland aan de Heihuisweg worden voldoende parkeerplaatsen aangelegd.

Wanneer de natuurbegraafplaats vol is, is het voornemen om de natuurbegraafplaats te schenken aan een natuurorganisatie, mits goed natuurbeheer en toegankelijkheid worden gewaarborgd.

Informatiecentrum

Op de Nieuwe Markt is sinds kort een informatiecentrum geopend. Dit informatiecentrum is enkel geopend op afspraak. Meer informatie kun je vinden op de website van Natuurbegraafplaats Weerterland.

Bezoek voor meer informatie: www.natuurbegraafplaatsweerterland.nl

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie