DUO-expositie Erik Kierkels en Inge de Monte bij Galerie Studio 39

Kunst en Cultuur Bijgewerkt op 6 juli 2024 om 19.03 uur Reageer 5 min. leestijd
Foto via Kunstcentrum Weert

Update – In een spannende combinatie – waarin ambachtelijk kunnen en passie voor de kunsten elkaar versterken – ontmoeten en raken de kunstwerken van twee leden van Kunstcentrum Weert elkaar. Dat doen zij vanaf zaterdag 6 juli in een tijdelijke galerie aan de rand van het stadscentrum van Weert.

Erik Kierkels

Erik Kierkels, een ‘artistieke workaholic’, is in 1958 in Roermond geboren en zijn hele leven al met kunst bezig. Hij creëert bulls eye glassculpturen, beelden in brons en schilderijen op canvas. Zijn atelier ligt vol met ontwerpen, schetsen en plannen. Vaak liggen en staan er 30 tot 40 projecten in diverse stadia te wachten op een vervolg. Dagen zijn te kort, weken en maanden vliegen voorbij. Met een ontembare werklust werkt Erik vol passie aan de uitbreiding van zijn oeuvre. Hier ontstaan de meest waanzinnige kunstwerken van stieren, paarden, modellen, danseressen en karakterkoppen. De ontwikkeling van zijn werk blijft gestaag groeien, met veel ruimte voor experiment en ambachtelijk kunnen. Nieuwe technieken en materialen bieden impulsen tot groei en ontwikkeling.

De ontembare kracht en uitstraling van de stier en de sensuele lijnvoering van de paarden en angelibeelden vormen de dragers van zijn inspiratiebron: ‘het alledaagse leven’. Kierkels’ beelden zweven in de ruimte, nemen er kort bezit van en na een vluchtige aanwezigheid draaien ze om hun as en vervolgen hun weg. De toeschouwer blijft achter met zijn eigen zoektocht naar de herkenning en betekenis van het kunstwerk. Een vluchtige ontmoeting met slechts de titel als referentiekader.

Inge de Monte

Inge de Monte legt, al reizende met haar camera, verhalende voetstappen vast en maakt naast reguliere fotografie, werk in de vorm van fotocomposities op o.a. dibond, roestvrij staal, Hahnemühle fine art-papier in baklijsten en met keramische inkt ingebakken in glas.

Vooral abstracte composities en ook portretten – gemaakt tijdens verre reizen – worden geprint, op een speciale manier op hout verwerkt en in epoxy gegoten, waardoor ieder fotokunstwerk uniek is. De afbeeldingen komen voort uit foto’s van bijzondere effecten, personen, structuren, zand, en water- en lichtreflecties.

Naast autonoom werk creëert Inge ook werken voor utiliteitsbouw en interieurprojecten. Tijdens deze gezamenlijke expositie laat Inge ook haar twee laatste samengestelde fotokunstwerken zien, die met keramische inkt zijn ingebakken in glas. Door dit proces kunnen de fotokunstwerken ook buiten worden opgehangen. Deze techniek kan tevens worden toegepast bij glazen balustrades, deuren en glasplaten in de keuken achter het fornuis en aanrecht.

Op zoek naar haar roots raakte Inge de Monte jaren geleden meer en meer geïnspireerd door Italië. Vooral de mozaïeken die zij in de Friulaanse geboortestreek van haar opa – die terrazzowerker was – bezocht heeft, hebben haar uiteindelijk doen besluiten om in Ravenna een Romeinse mozaïektechniek te gaan leren. Inge werkt voornamelijk met de glasmozaïeken van de Italiaanse huizen Bisazza en Orsoni en daarnaast met de glasmozaïeken van het Nederlandse Milovito. Diverse buitenprojecten zijn in opdracht gecreëerd, waaronder een Tibetaanse tempel in Zeeland, het zonnepaneel bij Energiepark Weert in Altweerterheide waar de kinderen van de St. Jozefschool aan hebben meegewerkt en het Zonnewijzerplein in Budel-Dorplein. Naast deze toegepaste vormen creëert Inge eigen werk en geeft ze mozaïekworkshops en -cursussen in haar MOSAINGO-atelier.

Praktische informatie

  • Datum: zaterdag 6 juli 2024
  • Locatie: Studio 39, Langpoort 7 in Weert
  • Tijd: 13.00 uur tot 17.00 uur
  • Entree: gratis

Update 6 juli – De expositie is geopend op zaterdag 6 en zondag 7 juli van 13.00 tot 17.00 uur. Daarnaast is de expositie ook te bezoeken op de navolgende zaterdagen en zondagen binnen dezelfde tijdsspanne. Bezoekers kunnen de expositie dus op zaterdagen en zondagen van 13.00 tot 17.00 uur bewonderen. Bovendien is het mogelijk om op afspraak de expositie te bezoeken buiten de reguliere openingstijden. Voor meer info over het werk van Erik Kierkels, bel +31623479209 en voor het werk van Inge de Monte, bel +31625083686.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie