In Weert en Nederweert worden volgens Stichting Natuurlijk Platform steeds meer percelen gebruikt voor lelieteelt. Dit leidt volgens hen tot zorgen over het gebruik van bestrijdingsmiddelen. De stichting heeft daarom juridische stappen aangekondigd.
Handhavingsverzoeken ingediend
Natuurlijk Platform heeft begin februari handhavingsverzoeken ingediend bij de gemeenten Weert en Nederweert. De organisatie vraagt daarin om maatregelen tegen het gebruik van pesticiden bij de teelt van lelies. Volgens hen bestaat er onzekerheid over de gezondheidseffecten van deze middelen.
De gemeente Weert ziet vooralsnog geen aanleiding om op te treden. Nederweert heeft nog geen besluit genomen. Daarom wil Natuurlijk Platform nu via de rechter afdwingen dat het gebruik van bestrijdingsmiddelen tijdelijk wordt stopgezet.
Volgens de stichting liggen er grote lelievelden nabij de kernen van Tungelroy en Nederweert-Eind. Aan de westzijde van Weert bevindt zich een perceel met lelies in de buurt van het sportpark en de wijk Leuken.
Zorgen over gezondheidseffecten
De stichting verwijst naar onderzoeken waaruit zou blijken dat pesticiden ook buiten landbouwpercelen worden aangetroffen, zoals in woonwijken en natuurgebieden. Blootstelling zou volgens hen gelinkt kunnen worden aan ziekten zoals Parkinson, Alzheimer en ALS.
Discussie over toelatingsbeleid pesticiden
Ook is er kritiek op het toelatingsbeleid van bestrijdingsmiddelen. Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) erkent inmiddels dat de beoordeling van kankerrisico’s mogelijk strenger moet. Toch worden bestaande toelatingen vooralsnog niet herzien.
Artsen uiten zorgen
Op 7 mei sprak een groep artsen zich uit over het gebruik van bestrijdingsmiddelen, onder wie huisarts Evelien van Soldt. In de provincie Drenthe, waar ook lelieteelt plaatsvindt, ziet zij volgens eigen zeggen een toename van gezondheidsklachten.
Juridisch vervolg
Natuurlijk Platform stelt dat zolang er wetenschappelijke onzekerheid bestaat over de effecten van bestrijdingsmiddelen, overheden verplicht zijn om beschermende maatregelen te nemen. De organisatie wil via de rechter afdwingen dat het voorzorgsbeginsel wordt toegepast.
Graag ook de uienteelt betrekken bij de onderzoeken, in onze directe omgeving van de woningen ( dus grenzend aan onze tuinen) uienteelt, worden zowat wekelijks bespoten met een enorm stinkend middel waardoor je de hele dag hoofdpijn hebt en de honden in de tuin lusteloos worden en geen honger meer hebben, de wind staat ook nog eens onze kant op, de haagbeuken hebben het ook moeilijk door deze spuitzooi, dit kan Niet GEZOND zijn!