Bewoners Wiekendreef boos over plannen voor rotonde

5 min. leestijd
Wiekendreef - Beoogde locatie voor een rotonde

In december 2021 werd bekend dat de gemeenten Weert en Nederweert samen met de provincie Limburg een belangrijke fietsverbinding tussen de beide gemeenten zou gaan verbeteren. Inmiddels zijn er drieënhalf jaar verstreken en is de fietsverbinding nog niet klaar, maar wél gesprek van de dag onder buurtbewoners. Vooral omwonenden van de kruising tussen de Helmondseweg en Wiekendreef voelen zich zelfs na meerdere bijeenkomsten met de gemeente aan de kant gezet.

Gewraakte rotonde

Een bewoner van de Wiekendreef vertelt: “Eerder dit jaar berichtte Weert de Gekste over de plannen van de gemeente Weert inzake de hoogwaardige fietsverbinding Nederweert-Weert, met name over de rotonde aan de Biesterbrug. […] Een aantal buurtbewoners, zelfs direct aanwonenden van de inmiddels gewraakte rotonde, was nooit in de plannen gekend en kreeg dankzij dit bericht alsnog de mogelijkheid om aan de bel te trekken.”

In februari van dit jaar werd namelijk bekend dat de gemeente uit vier voorgestelde plannen voor een verkeersveilige aansluiting van de Helmondseweg op de Wiekendreef koos voor variant B2, terwijl veel buurtbewoners de voorkeur gaven aan variant C. In deze variant zou gemotoriseerd verkeer op de Helmondseweg beperkt worden tot alleen bestemmingsverkeer, omdat de weg in tweeën zou worden ‘geknipt’ met een doodlopend einde. Hierdoor zou niet alleen de verkeersveiligheid verbeteren, maar ook de verkeersdrukte in de buurt verminderen.

Verkeersonveilige situatie

Voor buurtbewoners een gunstige situatie, maar volgens de gemeente niet voor de hulpdiensten en omliggende wegen: “Verkeerstellingen laten zien dat dagelijks circa 3.500 voertuigen gebruik maken van de Helmondseweg. Dit verkeersvolume kan niet eenvoudig via alternatieve routes door de wijk of via omliggende wegen worden afgewikkeld zonder elders verkeersonveilige situaties of onverwachte verkeersstromen te veroorzaken. Daarnaast heeft de politie bezwaar gemaakt tegen deze variant in verband met de calamiteitenroute.”

Hoewel de gemeente omwonenden middels twee informatieavonden en een werkgroep heeft betrokken bij de plannen, voelen velen van hen zich ongehoord. Naar aanleiding van de berichtgeving van eerder dit jaar heeft dit volgens hen geleid tot een tweetal aanvullende bijeenkomsten tussen de gemeente en een steeds groter wordende groep buurtbewoners. “In de eerste bijeenkomst heeft de gemeente een aantal gefundeerde bezwaren aangehoord, evenals ideeën om het anders in te richten. Vervolgens is een second-opinion aangevraagd bij een collega-ingenieursbureau en is er helemaal niets gedaan met deze suggesties. In de tweede en laatste bijeenkomst, op 30 juni, werd de aanwezigen simpelweg medegedeeld dat de plannen ongewijzigd aan de gemeenteraad zullen worden voorgelegd”, aldus een gefrustreerde buurtbewoner.

Besluit nog niet definitief

De gemeente is op de hoogte van de zorgen en bezwaren die door omwonenden zijn geuit over de geplande rotonde: “Deze zorgen zijn onder andere geuit tijdens de inwonersavonden. De gemeente neemt deze zorgen serieus en weegt ze zorgvuldig mee in het besluitvormingsproces.” Volgens de gemeente is er op dit moment nog geen definitieve keuze gemaakt; de besluitvorming moet nog plaatsvinden door het college van B&W en de raad. Wel is na een uitgebreid participatietraject en de onafhankelijke second opinion variant B2 het ambtelijk advies richting het college, “omdat dit de meest verkeersveilige en technisch haalbare oplossing is”. Hoewel variant C de voorkeur had van veel omwonenden, bleek deze variant volgens de gemeente dus niet uitvoerbaar.

De gemeente begrijpt dat infrastructurele aanpassingen impact hebben op de leefomgeving en dat deze bij sommige bewoners zorgen oproepen. “Tegelijkertijd hebben we als gemeente de verantwoordelijkheid om te kiezen voor een oplossing die op de lange termijn veilig, robuust en toekomstbestendig is. Een rotonde op het kruispunt Wiekendreef-Helmondseweg is vanuit verkeerskundig oogpunt het veiligst voor alle verkeerstromen, en met name voor fietsers. Dit wordt bevestigd door de onafhankelijke second opinion die we hebben laten uitvoeren.”

Wanneer wordt de rotonde gerealiseerd?

Voor de realisatie van de rotonde is op dit moment nog geen datum vastgesteld: “Zoals eerder aangegeven moet er nog besluitvorming plaatsvinden. Na akkoord van het college wordt het voorstel voorgelegd aan de gemeenteraad, die een besluit neemt over de verdere planvorming en de benodigde extra financiering. Naar verwachting wordt dit in september/oktober behandeld in de raad. De bewoners worden middels een brief op de hoogte gebracht wat de planning en vervolgstappen zijn zodra deze duidelijk zijn.”

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Kleine updates die het grote plaatje laten zien
Deel dit bericht
1 reactie
Herstel oversteek Autosafari op Moesel Grote inzet hulpdiensten Nederweert Stadsbrug open voor partyvlot Keti Koti Afvaldumplocatie verdwijnt Zweefvliegtuig maakt noodlanding in Nederweert-Eind Bord belemmert zicht