Op de tafel ligt een stapeltje ongeopende enveloppen. Samen met de hulpvrager open je ze één voor één. Je maakt stapeltjes: facturen en aanmaningen bij elkaar, brieven apart. Als vrijwilliger van de Thuisadministratie Weert en Nederweert help je mensen die vastlopen in hun financiële administratie.
Steeds meer mensen weten de gratis dienstverlening van Punt Welzijn te vinden. Om alle aanvragen in behandeling te kunnen nemen, zoekt het team vrijwilligers die hun schouders eronder willen zetten. Iets voor jou?
Zelfredzaam
“Een financieel probleem begint vaak klein, maar wordt snel groter als je niet oplet. Op een gegeven moment weten mensen niet meer wat ze moeten doen of waar ze moeten beginnen. We helpen ze weer zelfredzaam te worden,” vertellen Carla, Leo, Ghizlaine, Roger, Debbie en Nienke – allemaal vrijwilligers bij de Thuisadministratie Weert en Nederweert. Ze noemen als belangrijkste kenmerk het écht contact maken, luisteren en het opbouwen van een vertrouwensband. Daarna volgt het verzamelen van gegevens, het creëren van overzicht en het aanbrengen van structuur. “Wij willen de problemen bij de bron aanpakken zonder daarbij te oordelen.”
Voor iedereen
In de praktijk komen allerlei situaties voorbij: een schuld bij de Belastingdienst, een aanvraag voor energietoeslag, drie maanden huurachterstand, moeite met geld of digitale zaken, dreigende afsluiting van het water of zelfs huisuitzetting. “We zijn er voor iedereen, ongeacht leeftijd of afkomst. De jongste hulpvrager is achttien, de oudste dik in de tachtig. Het mooiste is als mensen zich al bij ons melden vóórdat ze echt in de problemen komen.”
Vrijwilligster Ghizlaine
Zo hielp vrijwilligster Ghizlaine een dame met het aanvragen van DigiD. “We zijn samen achter de computer gaan zitten en ik heb laten zien hoe het werkt. Uiteindelijk heeft de dame zelf de DigiD aangevraagd via de computer.” Ghizlaine is nu zo’n twee jaar actief bij de Thuisadministratie en volgt een thuisstudie Schuldhulpverlening. “Ik wilde iets doen wat bij mij past. Ik vind het fijn om gestructureerd te werken en mensen te helpen.” Ze luistert en probeert de problemen te begrijpen zonder te pamperen. “Vaak helpt het om de ernst van de situatie duidelijk te maken.” Het meest blij wordt ze van de opluchting op de gezichten van mensen. “Ze zijn zo dankbaar.”
Vrijwilligster Carla
Carla is al vele jaren betrokken bij de Thuisadministratie. Ze begon als vrijwilliger bij stichting Humanitas, maakte de overstap naar een zelfstandige stichting en is sinds vijf jaar actief bij Punt Welzijn. “Ik zag de vrijwilligersvacature langskomen en dacht: dit is wat ik zoek.” Het bevalt haar goed. “Vooral omdat we als team zelfstandig kunnen werken.” Samen met Leo coördineert ze de werkzaamheden, koppelt vrijwilligers aan hulpvragers en bewaakt het overzicht. Haar kennis van wet- en regelgeving en haar contacten bij instanties komen daarbij goed van pas. “Ze is recht voor haar raap, maar heeft een hart van goud,” aldus Leo.
Vrijwilliger Leo
Laatst kwam Leo een man tegen die hij jaren geleden had begeleid. “Als je hoort dat hij nu onder bewindvoering uit is, geeft dat zoveel voldoening.” Leo is ongeveer vierenhalf jaar vrijwilliger en werkte eerder in een grootwinkelbedrijf. “Computerwerk en werken met cijfers vind ik leuk.” Al snel werd hij coördinator en koppelt hij vrijwilligers aan hulpvragers. “Het is belangrijk dat er een klik is tussen vrijwilliger en deelnemer. Geen enkele situatie is hetzelfde. En: alles wat hier besproken wordt, blijft hier.” Het geeft hem veel plezier om te zien hoe mensen opbloeien als ze hun financiën weer op orde krijgen. “Je ziet ze echt groeien.”
Vrijwilligster Nienke
Als alleenstaande moeder deed Nienke altijd zelf haar administratie. Na haar vervroegd pensioen wilde ze iets nuttigs doen. “Ik ging kijken op een open dag en ben gebleven.” Ze begon bij Humanitas, stapte over naar de zelfstandige stichting en werkt inmiddels bij Punt Welzijn. Ook zij is al ruim tien jaar actief. Sinds een jaar helpt ze ook tijdens inloopuren met kantoorwerk. “Je ziet veel mensen en het is gezellig. Het contact met deelnemers én andere vrijwilligers geeft veel voldoening.”
Vrijwilligster Debbie
Debbie is inmiddels zo’n drie jaar vrijwilliger. Ze begon als coördinator en begeleidt nu een dame bij haar administratie. Eerder werkte ze met mensen met een beperking. “Ik vind het fijn dat ik mensen inhoudelijk verder kan helpen. Bijvoorbeeld met ordenen en structuur aanbrengen. Ik word blij van cijfertjes en vind het heerlijk om iets zinvols voor iemand anders te doen.”
De deur van de Thuisadministratie Weert en Nederweert staat altijd open. Ook voor jou!
Hulp nodig?
Loop gerust binnen tijdens het spreekuur op woensdag van 10.00 tot 12.00 uur in het Cwartier (1e verdieping), Beekstraat 54 in Weert. In Nederweert is het spreekuur elke eerste dinsdag van de maand van 10.00 tot 12.00 uur in het Bibliocenter, Lambertushof 34.
Vrijwilliger worden?
Lijkt het je wat om het team van de Thuisadministratie te versterken? Mail naar [email protected] of bel 0495-697900 en vraag naar Joran Bijl.