De gemeente Weert onderzoekt de mogelijkheid om een doorstroomlocatie voor statushouders te realiseren op het terrein van Horne Quartier, de voormalige Van Hornekazerne. Dit initiatief valt binnen de verplichtingen van de Spreidingswet, die sinds 1 februari 2024 van kracht is. De wet verdeelt de opvang van asielzoekers over gemeenten en kent Weert een taakstelling toe van 277 opvangplekken.
Doorstroomlocatie statushouders
De beoogde doorstroomlocatie zou ruimte bieden aan 50 tot 75 statushouders die wachten op permanente huisvesting. De locatie is gepland in een leegstaand gebouw naast de huidige opvangplek voor Oekraïense ontheemden in Horne Quartier (óók bekend als Horne Kwartier en Van Hornekazerne). Hier kunnen kamers worden ingericht voor tijdelijke bewoning, ook door gezinnen. De gemeente ziet deze oplossing als kans om de druk op asielzoekerscentra te verlichten en integratie te versnellen.
Opvang Oekraïners
Hoewel opvang van Oekraïners in Weert formeel niet meetelt voor de Spreidingswet, biedt een recente handreiking van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) ruimte voor regionale afspraken. Weert vangt momenteel ruim 400 Oekraïners op in drie panden op Horne Quartier. Deze inzet zou onder voorwaarden kunnen meewegen in de taakverdeling tussen gemeenten.
Burgerinitiatief crisisopvang
Tijdens een raadsvergadering eerder dit jaar werd een burgerinitiatief besproken dat pleitte voor crisisnoodopvang in Weert, bij acute tekorten zoals in Ter Apel. Hoewel het college van B&W deze betrokkenheid waardeert, acht het deze vorm van opvang niet haalbaar. Praktische bezwaren, zoals de afstand tot Ter Apel en de onzekere verblijfsduur van asielzoekers, maken snelle opvang in Weert lastig uitvoerbaar. Ook het gebrek aan screening en ondersteuning speelt hierin een rol.
Vertraging rijksbeleid en financiële onzekerheid
Plannen voor de doorstroomlocatie liepen vertraging op door het plotseling intrekken van een subsidieregeling eind 2024. Inmiddels is er een nieuwe regeling met strengere voorwaarden. Tegelijkertijd zijn er landelijke discussies over het schrappen van de voorrang voor statushouders bij woningtoewijzing. Deze ontwikkelingen maken het voor de gemeente lastig om knopen door te hakken.
De gemeente Weert onderzoekt nu twee opties: starten met de voorbereidingen en tegelijk subsidie aanvragen, of wachten op een definitief besluit van het ministerie. Beide scenario’s brengen voor- en nadelen met zich mee, vooral op financieel gebied.
Gemeenteraad bespreekt plannen na zomer
Na de zomervakantie bespreekt het college de vervolgstappen met de gemeenteraad. Daarbij komen ook de risico’s en de communicatie met inwoners aan bod. Het college van B&W benadrukt dat Weert haar verantwoordelijkheid wil nemen, maar alleen als de plannen haalbaar en verantwoord zijn.
Eeuwigdurende verhaal zonder einde en oplossing. Zelfs met de neus op de feiten wordt er telkens keer op keer de draaideur politiek toegepast. Angst voor racisme, facime, polarisatie, discriminatie, achterstelling, niet tolerant zijn, pampergedrag , over socialiseren, voor beslissingen nemen, oplossingen zoeken en toepassen, angst voor opinie van geiten wollen sokken dragers, mensenrechten volgelingen, vluchtelingen organisaties en noem maar op. Het wordt nooit ” vol is vol” , de voordeur dicht, orde op zaken.