Steady State, al 35 jaar klinkende merseybeat en lekkere rock-‘n-roll

Plaats een reactie 8 min. leestijd
Fotograaf: Ad van Mierlo

2 juli 1986, het begin van een revival van jaren 60 muziek en tot op de dag van vandaag ‘still going steady’.  Sixties band Steady State, een begrip in Midden-Limburg, bestaat deze zomer 35 jaar. En nog altijd weten ze een schare fans mee terug in de tijd te nemen. Ze hebben op poppodia zoals de Sjor in Roggel en De Bosuil in Weert gestaan. Maar ook de Oranjerie in Roermond, het MECC in Maastricht en Festeynderplein in Nederweert-Eind zijn plekken waar ze al vaker gezien zijn.  

De band doet zijn naam eer aan; vijf muzikanten stabiel bij elkaar. De bezetting heeft in al die jaren slechts enkele wisselingen ondergaan, waarvan in 2012 de laatste. Het huidige Steady State bestaat uit John Cremer (slaggitaar/leadvocals), Hub Verdonschot (basgitaar/zang), Peter Beeren (drums), Henk Schoenmakers (sologitaar/leadvocals) en en Hans Sieben (toetsen/zang). In gesprek met de heren blikken we terug op 35 jaar Steady State. Een periode waarin de 60-er jaren muziek een prominente plek had en podia gedeeld werden met artiesten zoals The Hollies, Toni Willé, Middle of the Road en George Baker. Een tijd waarin bijzondere herinneringen zijn gemaakt en veel is gelachen. Steady State is een van de langstlevende, zoniet langstlevende sixties band uit Midden-Limburg.   

Terug naar januari 1981

Frontman John speelt dan met zijn band The Hot Tunes op Stofpop in Roermond. John: “Het was een reünie in Roermond waar we met een aantal 60-er jaren bands speelde. The Switching Fighters was er een van, die na die prachtige avond de draad weer oppakte. Totdat de bassist en de leadzanger in 1985 opstapten en Michel Eijkelhardt (sologitarist) en Thijs Hendrix (drums) mij vroegen om erbij te komen. Samen met hen en een nieuwe bassist gingen we verder als T.S.F. In juli 1986 werd de naam Steady State bedacht en een paar maanden later stonden we voor het eerst als zodanig op het podium.”

Plug and play

Het is september 1987 als Hub reageert op een advertentie. John: “Met alle ervaring die Hub meebracht, werd meteen duidelijk dat hij de nieuwe vierde man werd.” Een mooie anekdote volgt op deze eerste kennismaking. John: “Ik weet nog goed dat Hub zonder versterker naar de eerste repetitie kwam. Hij had alleen zijn basgitaar bij zich en dacht dat verder alles wel klaar stond. Daarop ben ik met hem weer naar huis gereden om zijn versterker te halen. Een onvergetelijk begin met Hub.”

Sound of the Sixties

Tegelijkertijd met de komst van Hub wordt De Oude Smidse in Baexem de vaste repetitieplek. Hub: “Omdat we daar gratis mochten repeteren, organiseerden we als gebaar naar de eigenaren Jan en Mia Linssen een optreden. Dat leidde uiteindelijk tot een jaarlijks terugkerend festival. 22 edities van Sound of the Sixties volgden.”

Wie ooit bij Sound of the Sixties in De Oude Smidse is geweest, weet precies hoe een avond dansen er in de jaren 60 uitgezien moet hebben; lekkere rock-’n-roll en mersybeat, volle bak en een topsfeer. Gaandeweg komen er vetkuiven en petticoats bij dankzij gastoptredens van de rock-’n-roll dansgroep Double U, René & The Alligators, Armand, Peter Tetteroo, De Maskers en The Blue Devils – om maar een paar namen te noemen. Na De Oude Smidse krijgt dit festival een vervolg in de Swinging Sixties Live in Baexheimerhof.

Uitbreiden repertoire

Met de wens om een breder repertoire te spelen, wordt in december 1991 toetsenist Geert Beterams benaderd. Na zes verdienstelijke jaren neemt Hans Sieben, voormalig toetsenist bij de Blue Comets, zijn plek over. “Ik kende Steady State al, ook omdat ik de eindmix had verzorgd van ‘Still Going Steady’, hun eerste cd uit een reeks van vijf. En ik was wel toe aan wat meer pit.” Met dank aan zijn tijd bij deze band, passeert er nog regelmatig een wals of tango als instrumentaal intermezzo. En niet te vergeten zijn unieke presentatietechnieken.

Schrikken

Peter neemt in 2009 de stokken over van Thijs, drummer van het eerste uur. Samen met Hans en Hub speelde hij ooit bij Reunion, een top-40 band uit de jaren 70. Peter: “Voor mijn tijd als drummer bij Steady State ging ik altijd naar hun optredens kijken. Totdat Hans een keer kwam vragen of ik zin had om bij hen te komen spelen. Ik schrok ervan, want Steady State was toch wel dé jaren 60 band uit de regio. En ik had al sinds 2001 geen drumstokken meer vastgehad.”

In diezelfde periode zoekt de band ook een sologitarist als opvolger van mede-oprichter Michel. Die zoektocht vindt uiteindelijk zijn beslag in het aantrekken van John (Jay) Verhaegh. Daarop krijgt het repertoire een nieuwe wending; instrumentale nummers maken plaats voor meer vocaal en meerstemmig repertoire.  

De lat ligt gezellig hoog

Daar waar het de muziek betreft, legt de 5-koppige band de lat hoog voor zichzelf. Ze willen het originele geluid van de jaren 60 muziek laten horen. En dat lijkt ze nog altijd goed af te gaan. De gemiddelde bezoeker – net als de muzikanten zelf 60- en 70-plus – waant zich voor even weer jong en back in time.

Op de vraag wat hen, behalve de muziek, verbindt, heeft Henk wel antwoord: “In 2012 kwam ik voor mijn auditie naar de repetitie en het was meteen gezellig. Bij andere bands was het vaak inpluggen, spelen, klaar en tot de volgende keer. Hier ervoer ik direct een andere, persoonlijke sfeer en het was duidelijk dat het om meer dan alleen muziek maken ging. Dat was voor mij een belangrijke reden om aan te haken.”  

En nu

Vorig jaar moesten er vanwege corona zo’n 13 optredens geannuleerd worden. In september kon het optreden in Café De Hook in Weert doorgang vinden, weliswaar in aangepaste vorm. Het was een bijzondere ervaring om voor slechts 60 zittende (!) bezoekers te spelen.

Ze kijken niet te ver vooruit en hebben vooralsnog geen plannen om weer de studio in te duiken. Met een beetje geluk – en afhankelijk van alle ontwikkelingen rondom corona – stappen ze in augustus weer het podium op. Ze verlangen naar samen muziek maken, samen met Toine Joppen die al sinds 1997 hun vaste geluidsmixer is. Ze kijken uit naar de gezelligheid en hun enthousiaste fans. Dat hebben ze allemaal gemist. Het bloed stroomt toch waar het niet gaan kan. Nog altijd.  

Ga voor meer informatie naar www.steady-state.nl en/of hun Facebookpagina @sixtiesliveband

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef jouw reactie