Schaapsscheerdersdag bij Eynderhoof

Uitgaan Reageer 3 min. leestijd
Foto via: Eynderhoof

Nederweert-Eind – Hemelvaartsdag, donderdag 9 mei, organiseert Eynderhoof de jaarlijkse schaapsscheerdersdag. Je zou zeggen dat de titel voor zich spreekt en daarmee alles gezegd is, maar niets is minder waar. Waar worden onze sokken van gemaakt en wat moet je daar allemaal voor doen? Weer even terug naar de herkomst van producten en de noeste hand arbeid die daar vroeger mee gemoeid ging.

Schapen scheren

Uiteraard worden op deze dag, door ervaren schaapsscheerders – de schapen van hun zware en veel te hete vacht ontdaan. Schapen met een dikke vacht vallen sneller om en een schaap dat eenmaal op zijn rug ligt, kan zelf niet meer terugdraaien en kan overlijden. Verder is de dikke wol een ideale plek voor allerlei ongewenste vliegen en teken en zorgt de dikke vacht in de zomer voor gebrek aan ventilatie en een gevaarlijke hoge lichaamstemperatuur van het schaap. Alle reden dus om de schapen een handje te helpen en ze te ontdoen van hun wollen jas. Allemaal op een verantwoorde manier en door ervaren scheerders.

Wat gebeurt er dan met de wol? De vrijwilligers van de Linnenkamer van Eynderhoof geven op deze Hemelvaartsdag uitleg over het hele proces van de verwerking van wol: van de ruwe wol tot uiteindelijk een bruikbaar en draagbaar product. De wol zal gekaard, gesponnen, getwijnd, gebreid en geweven worden. Er wordt gedemonstreerd hoe het vilten van wol gebeurt en wat er daarna van de bewerkte wol gemaakt kan worden.

Jonge bezoekers

Jonge bezoekers kunnen niet alleen maar van dichtbij zien hoe de schapen geschoren worden; ze kunnen de wol ook voelen, zien hoe een spinnewiel werkt en met een beetje geluk ook proberen een eigen draad te spinnen. Hoe leuk is het dan om de wol vervilten en daar iets leuks van maken. Er is zelfs een wedstrijd voor wie het langste koord kan maken met een breivork.

Alle activiteiten worden gehouden in en rond het gebouw ‘De Gaffel’, waar ook de schapen met de lammetjes te bewonderen zijn. In de Linnenkamer, op de grote zolder van museumschuur Liberte Gon, is een nieuwe tentoonstelling ingericht met interessante kinderkleding en wordt door de vrijwilligers uitleg gegeven over het linnengoed en oude gebruiken die daaraan gekoppeld zijn. Daarnaast zijn veel andere ambachten in bedrijf en is er genoeg ruimte om de terrassen voor een drankje met Limburgs gebak uit eigen bakhuis.

Meer informatie over openingstijden, entreeprijzen en achtergrondinformatie is te vinden op de website van het museum www.eynderhoof.nl.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
Geef reactie