De gemeente Weert gaat aan de slag met de lokale isolatieaanpak en zet daarmee een belangrijke stap in de verduurzaming van woningen in de wijken Groenewoud, Biest en Boshoven. Inwoners van deze wijken kunnen een vergoeding ontvangen om hun huis beter te isoleren. Dit helpt om energiekosten te verlagen en zorgt voor meer wooncomfort. Het project wordt uitgerold per wijk en start in Groenewoud-Noord.
Waarom deze isolatieaanpak?
Veel woningen in deze wijken zijn bij de bouw onvoldoende geïsoleerd, waardoor warmte makkelijk verloren gaat. Met de lokale isolatieaanpak wil de gemeente inwoners ondersteunen bij het nemen van energiebesparende maatregelen. Het isoleren van de woning zorgt ervoor dat de energierekening, evenals het risico op energiearmoede, omlaag gaat. Deze lokale aanpak is onderdeel van de ambitie van het Nationaal Isolatieprogramma, met als streven om tot en met 2030 2,5 miljoen woningen te isoleren.
Hoe werkt het?
Bewoners kunnen zelf kiezen hoe ze hun huis isoleren: via een isolatiebedrijf dat de gemeente regelt, in samenwerking met een door henzelf gekozen bedrijf of door zelf isolatiemateriaal aan te schaffen. De hoogte van de vergoeding hangt af van verschillende factoren, zoals het inkomen van de bewoners, het energielabel van de woning, de WOZ-waarde van de woning en meer. Voor sommige inwoners is het zelfs mogelijk om minimaal één isolatiemaatregel kosteloos door te voeren. Anderen komen in aanmerking voor een gedeeltelijke vergoeding of kunnen profiteren van de actie door materialen voordelig in te kopen. Alle voorwaarden zijn te vinden op de website van Duurzaam Bouwloket. Aanvragen kan via het energieloket Duurzaam Bouwloket, waar direct wordt gecontroleerd of een woning in aanmerking komt.
Meer informatie
Bewoners worden onder andere per brief uitgenodigd om aan deze isolatieaanpak mee te doen. Ook vinden er wijkbijeenkomsten plaats om meer informatie te verschaffen en vragen te beantwoorden.
Met deze isolatieaanpak wil de gemeente Weert bijdragen aan een duurzamere en energiezuinigere woonomgeving. De gemeente werkt hiervoor samen met het energieloket Duurzaam Bouwloket. Meer informatie is te vinden op nip.duurzaambouwloket.nl/weert.
Video
In deze video vertelt Thomas van Gemert, wethouder Energietransitie, over de voordelen van isoleren: www.youtube.com/watch?v=uINB3DOS2io