Altweerterheide energieneutraal

Archieffoto

Tijdens een bijeenkomst op donderdag 12 januari jl. hebben inwoners van het dorp Altweerterheide enthousiast gereageerd op de plannen van de energiecoöperatie WeertEnergie om het dorp in drie jaar energieneutraal te maken. De bijeenkomst werd door zo’n 60 inwoners bezocht. De plannen van WeertEnergie horen bij de campagne Warm Wonen in Weert die dit burgerinitiatief samen met de gemeente heeft ontwikkeld. De bijeenkomst in Altweerterheide was tevens de aftrap van deze campagne.

Energieneutraal is simpel gezegd dat je net zo veel duurzame energie opwekt als je als gemeenschap gebruikt. En het energiegebruik in Altweerterheide is binnen de gemeente Weert gemiddeld groot te noemen (4400 kwh per jaar tegenover 3500 voor de gehele gemeente). Tijd dus volgens WeertEnergie om samen met de inwoners te kijken welke maatregelen zij kunnen nemen om in ieder geval het gebruik al naar beneden te krijgen. Daarvoor zijn talloze plannen opgesteld waarin bewoners kunnen deelnemen. Maar allereerst zullen er in de kern warmtescans van de huizen worden gemaakt, zodat het ook voor iedereen inzichtelijk wordt wat het energieverlies is.

Om energie op te wekken heeft WeertEnergie ook haar plannen op tafel gelegd om in de nabijheid van de sportvelden een zonnepark te realiseren van 5200 panelen. Dit park kan niet alleen alle huizen in Altweerterheide voorzien van groene stroom (200) maar ook nog huishoudens uit de gehele gemeente (700). Duidelijk is dat WeertEnergie dit park wil ontwikkelen samen met inwoners. Daarvoor wordt een beroep gedaan op de postcoderegeling. Dat houdt in het kort gezegd in dat als je eenmalig 1500 euro investeert, je gedurende 15 jaar de energiebelasting op 1000 kwh niet hoeft te betalen. Een winst van enkele honderden euro’s. ‘Zo wordt het park van ons allemaal, aldus Peter Ramaekers , secretaris van WeertEnergie tijdens de presentatie’. Ook is uitgelegd hoe je op andere manieren in dit unieke park kunt investeren.

Deelnemen aan het zonnepark of Warm Wonen in Weert is niet alleen voorbehouden aan de inwoners van Altweerterheide, het groene hart van Weert. Deelname staat open voor alle inwoners van de gemeente, maar de eerste stap is in het kerkdorp gezet. Voor deelname of informatie zie www.weertenergie.nl.