Nut en noodzaak aanpassing Bassin

25 reacties
Foto: geparkeerde scooter op Stadsbrug

Gisteravond nam de gemeenteraad een besluit over de herinrichting van het Bassin in Weert. Het project staat al jaren op de planning, maar is telkens uitgesteld. Gisteren werd er definitief groen licht gegeven voor de herinrichting.

Er werd door diverse politieke partijen afgevraagd wat de nut en noodzaak van het plan is. Er wordt 1,7 miljoen euro opzij gezet om het Bassin opnieuw in te richten. Dit om de verkeersveiligheid en uitstraling van het plein te verbeteren. Echter gebeuren er relatief weinig ongevallen op het plein. Er werd dus afgevraagd of de aanpassingen daadwerkelijk nodig zijn. Voor kersverse wethouder Van den Heuvel was het de vuurdoop om de kritische vragen te beantwoorden. De wethouder gaf aan dat vanuit Rijkswaterstaat en de politie is geopperd om aanpassingen door te voeren.

Knelpunten en stunts

Uit onderzoek is gebleken dat het plein 13 knelpunten heeft veelal in relatie met de doorstroming van langzaam verkeer (o.a. voetgangers en fietsers). De politie noemt het plein op sommige locaties onoverzichtelijk en bij de brugbediencentrale van Rijkswaterstaat in Tilburg moeten ze regelmatig op de rode noodknop drukken vanwege ‘stuntende’ verkeersdeelnemers. “De man die de brug moet bedienen schrikt zich meerdere malen per dag wezenloos wanneer de brug omhoog moet en er vervolgens zomaar fietsers de brug opknallen”, aldus de wethouder.

Voor het college B&W is er genoeg noodzaak om het plein te verbeteren. De voorgenomen maatregelen moeten de bovengenoemde situatie voorkomen en meer duidelijkheid geven aan de weggebruikers. Tevens wil men de uitstraling van de noordelijke entree van Weert verbeteren. Zo zal de metalen vangrail ter hoogte van de Hameij verdwijnen en wordt rondom de Parkflat een park aangelegd. Het plan maakt deel uit van het grote project genaamd ‘Waterfront’. Eerder werd de bestrating bij de horeca en de passantenhaven al aangepakt.

Meerderheid stemt in

Een meerderheid van de raad heeft uiteindelijk ingestemd met het plan. Tien raadsleden (Juist495, DUS Weert, PvdA en CDA) waren niet overtuigd en stemden tegen het voorstel. Zij vinden dat het geld beter aan andere zaken kan worden besteed. Een meerderheid van 18 raadsleden (SP, D66, VVD en Weert Lokaal) stemden voor.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
25 reacties