Onderhoud landschapselementen

Foto: omgeving Wildenberg

In het buitengebied van de gemeente Weert liggen veel kleinschalige landschapselementen, zoals kleine bosjes, houtsingels etc. Deze zijn het afgelopen jaar geïnventariseerd. Daarbij is beoordeeld of er onderhoud nodig is. Gisteren is een begin gemaakt met het structureel onderhouden van deze landschapselementen. Uitgangspunt is dat de kwaliteit van deze elementen door de beheermaatregelen sterk verbetert.

Uit de inventarisatie van de kleine landschapselementen uit 2016 bleek dat onderhoud nodig is. In de afgelopen jaren is er minimaal onderhoud uitgevoerd. Het werk dat nu wordt uitgevoerd is dunnen van bosschages, snoeien van bomen langs akkers, houtopslag uit sloten verwijderen, bestrijding van Amerikaanse vogelkers en Japanse duizendknoop en het maaien van de percelen voor het verwijderen van bramen en grasvegetaties.

Door het dunnen van houtopslag kan een heideveld weer hersteld worden, of worden paden en sloten weer toegankelijk. Bestrijding van de vogelkers en Japanse duizendknoop is een onderdeel van de bestrijding van invasieve plantensoorten. Dit zijn plantensoorten die in Nederland niet thuis horen en kunnen leiden tot overwoekering van de bosschages. Dit geldt ook voor het bestrijden van de bramen.

Uitvoeringsplan 2017
In 2017 wordt een deel van de kleine landschapselementen aangepakt. In het uitvoeringsplan zijn 38 locaties in 9 gebieden aangewezen. Op 26 locaties gaat het om bosschages en op 12 locaties gaat het om bomenrijen e.d. Op de volgende locaties worden deze werkzaamheden uitgevoerd:
Gebied 1: Eindhovenseweg in de buurt van de Wildenberg,
Gebied 2: Trancheeweg in de buurt van de Wetering en langs de spoorlijn.
Gebied 3: Herenvennenweg hoek Diesterbaan
Gebied 4: Vetpeelweg hoek Bocholterweg en op hondenterrein Laurabossen
Gebied 5: Ringbaan Zuid
Gebied 6: Roeventerpeelsteeg, Leveroysedijk, Watermolenweg
Gebied 7: Hulsweg
Gebied 8: Molenweg, Wisbroek en de Kemperveldweg
Gebied 9: Grensweg, De Boberden en de Wallenweg.

Uitvoering werkzaamheden
De werkzaamheden worden in opdracht van de gemeente Weert uitgevoerd door Prio Verve en zijn onderdeel van het wintersnoeiprogramma. De werkzaamheden zijn in het voorjaar gereed. De hinder van de werkzaamheden wordt zoveel mogelijk beperkt.

Kaartje met de gebieden (PDF):
http://iwdg.nl/2ljmCyG