Door 2 wijken en 2 kerkdorpen van Weert rijdt vrijdag 10 en zaterdag 11 februari ’s nachts een auto rond die warmtebeelden maakt van de voorgevels van woningen. Het gaat hierbij om de wijken Moesel en Keent en de dorpen Altweerterheide en Stramproy. Dit is de eerste zichtbare activiteit in het interregionaal project See2Do dat de gemeente Weert uitvoert samen met andere Nederlandse en Belgische gemeenten. Door van de huizen warmtebeelden te maken krijg je een goed beeld van de staat van isolatie van de huizen. De beelden worden gebruikt om inwoners te laten zien wat ze kunnen besparen op hun energierekening.

De gemeente werkt voor dit project nauw samen met de burgercoöperatie WeertEnergie. WeertEnergie organiseert na de scans bijeenkomsten met inwoners van de wijken om te bespreken wat men kan doen en welke opties er zijn voor energiebesparende maatregelen. Ook kan deze organisatie warmtescans van de hele woning maken als voorbereiding op een uitgebreid energiebesparingrapport, een zogenaamde Persoonlijke Energie Planning.

Goed besluit
De besparingsacties worden uitgevoerd onder de noemer Warm Wonen in Weert. Aan dit programma nemen naast talloze regionale bedrijven ook acht onafhankelijke energieadviseurs deel. Doel is om inwoners zo veel mogelijk informatie te geven zodat ze een goed besluit kunnen nemen wat qua isolatie mogelijk en zinvol is en wat niet.

Informatie
De warmtebeelden kunnen alleen worden gemaakt bij heldere nachten als het vriest. Volgend jaar komen andere wijken aan de beurt. In totaal worden er ongeveer 3.000 woningen gefotografeerd, verdeeld over 2 jaar. De scans worden alleen gebruikt voor de inwoners zelf. Mocht je absoluut niet willen dat een dergelijke scan van jouw voorgevel gemaakt wordt, dan kun je dit kenbaar maken via [email protected] Via dat mailadres kun je ook informatie krijgen over isolatiemaatregelen.

17 REACTIES

 1. Zijn die wagens wel herkenbaar? Ik denk als mensen ze zien dat er geheid meldingen komen bij de politie dat er rare gasten in de straat foto’s/scans maken van woningen. Ik vind het een bizar idee niet toevallig een vervroegde 1 april grap?

 2. Weer de omgedraaide wereld. Als ik het niet wil moet ik het kenbaar maken. Het moet andersom zijn. Toestemming vragen !!!! Big Brother is watching.

 3. Cameratoezicht op de Oelemarkt, in de stad, op bedrijventerreinen, door particulieren en wat nog meer, nooit een probleem. ‘Ik heb niks te verbergen, dus laat ze maar filmen’ hoor ik dan vaak. Maar als er een camera die warmtebeelden maakt langs je woning rijdt dan is het ineens de omgedraaide wereld en wordt je in de gaten gehouden. ‘Toestemming vragen !!!’. Ben het op zich eigenlijk wel met je eens. Overal camera’s daar houd ik niet van. Maar dan wel één lijn trekken. Graag altijd evenveel kritiek en doorvragen wat de bedoelingen zijn, of het wel echt nodig is en wat er met de beelden gebeurt.

 4. Was ook gelijk ‘t eerste waar ik aan dacht… op zoek naar plantjes zeker. Geneuzel over energie zuinigheid… tuurlijk… mooie dekmantel 😛

 5. ik hou ook niet van overal camara’s jeroen maar in deze tijd waarin we leven is het helaas noodzaak…anders komt er nog meer ellende

 6. Op het stationsplein en Stationsstraat wordt je 24 uur per dag door 2 camera’s life gefilmd, zonder aankondiging, door twee camera’s van Antje van de Statie.

 7. Veel koude drukte om een paar warmtebeelden, vind ik. Als bewoners daar een (gratis)voordeel mee kunnen doen in energiebesparende maatregelen treffen is dat toch mooi meegenomen. Maar om nu meteen de gebeten hond uit te hangen of weg te kruipen achter een inbreuk op privacy of suggestief illegale hennepplantkwekers als bewust doel aan te wijzen komt een beetje simpel over.
  In iedere winkel, restaurant, cafe, tankstation, apotheek, bank, veel particulieren,scholen, openbare gelegenheden, verkeerswegen en waar al niet meer, hangen camera’s
  en niemand klaagt daarover mbt inbreuk op privacy, aantasting van weet ik veel wat.
  Van mij mogen ze op alle openbare onveilige plekken camera’s neerhangen, ik zit daar niet mee omdat ik het nut daarvan wel in zie en , ja inderdaad, niets te verbergen heb.

Comments are closed.