Warmtescans van woningen

Door 2 wijken en 2 kerkdorpen van Weert rijdt vrijdag 10 en zaterdag 11 februari ’s nachts een auto rond die warmtebeelden maakt van de voorgevels van woningen. Het gaat hierbij om de wijken Moesel en Keent en de dorpen Altweerterheide en Stramproy. Dit is de eerste zichtbare activiteit in het interregionaal project See2Do dat de gemeente Weert uitvoert samen met andere Nederlandse en Belgische gemeenten. Door van de huizen warmtebeelden te maken krijg je een goed beeld van de staat van isolatie van de huizen. De beelden worden gebruikt om inwoners te laten zien wat ze kunnen besparen op hun energierekening.

De gemeente werkt voor dit project nauw samen met de burgercoöperatie WeertEnergie. WeertEnergie organiseert na de scans bijeenkomsten met inwoners van de wijken om te bespreken wat men kan doen en welke opties er zijn voor energiebesparende maatregelen. Ook kan deze organisatie warmtescans van de hele woning maken als voorbereiding op een uitgebreid energiebesparingrapport, een zogenaamde Persoonlijke Energie Planning.

Goed besluit
De besparingsacties worden uitgevoerd onder de noemer Warm Wonen in Weert. Aan dit programma nemen naast talloze regionale bedrijven ook acht onafhankelijke energieadviseurs deel. Doel is om inwoners zo veel mogelijk informatie te geven zodat ze een goed besluit kunnen nemen wat qua isolatie mogelijk en zinvol is en wat niet.

Informatie
De warmtebeelden kunnen alleen worden gemaakt bij heldere nachten als het vriest. Volgend jaar komen andere wijken aan de beurt. In totaal worden er ongeveer 3.000 woningen gefotografeerd, verdeeld over 2 jaar. De scans worden alleen gebruikt voor de inwoners zelf. Mocht je absoluut niet willen dat een dergelijke scan van jouw voorgevel gemaakt wordt, dan kun je dit kenbaar maken via [email protected]. Via dat mailadres kun je ook informatie krijgen over isolatiemaatregelen.