Foto (door Gemeente Weert): Falco Thijssen, winnaar van de prijsvraag

Weertenaar Falco Thijssen is de winnaar geworden van de prijsvraag van (H)eerlijk Weert voor een groener en duurzamer Weert. De 500 euro die aan deze speciale prijsvraag was verbonden en door de winnaar besteed mag worden, zet Falco Thijssen in voor twee warmteverlies- en twee elektriciteitsverbruiksmeters die hij aan de gemeente beschikbaar stelt. Hiermee kunnen inwoners van de gemeente zelf op zoek gaan naar tochtplekken en elektriciteitsverlies in huis. Falco hoopt burgers zo bewuster te maken van het belang van een goed geïsoleerde en energiezuinige woning. Voor het milieu – en ook niet onbelangrijk – hun eigen portemonnee.

Binnen het initiatief (H)eerlijk Weert daagde de gemeente Weert burgers vorig jaar uit om zelf met ideeën te komen voor een groenere en/of duurzamere stad. De prijsvraag past helemaal in deze tijd. De overheid kan de immense opdracht die er ligt om de wereld mooier en schoner te maken nooit in haar eentje vervullen; dat moeten we samen doen.

Eenvoudige isolatiemaatregelen

Het idee van Falco Thijssen kwam uit meerdere inzendingen als winnend idee uit de bus. Uit eigen ervaring merkte Falco dat het zelfs in zijn nieuwbouwwoning in de wijk Vrouwenhof niet overal even behaaglijk is. De Weertenaar, watersysteemadviseur van beroep, schafte op eigen initiatief een warmtemeter aan om de tochtplekken op de sporen. “Hoewel je wel wat voorkennis nodig hebt om dit apparaatje op de juiste manier te gebruiken, geeft zo’n handcamera een eerste indicatie van hoe goed je huis geïsoleerd is. Zo is het bij mij begonnen. Ik wilde concreet weten waar tochtlocaties en warmtelekken in onze woning zitten, zodat ik deze met eenvoudige isolatiemaatregelen zoals tochtstrippen en kitnaden kan verhelpen.”

Meters te leen

Dankzij het idee van Falco Thijssen zijn er nu voor heel Weert twee warmteverlies- en twee elektriciteitsverbruiksmeters beschikbaar. Geïnteresseerde burgers kunnen deze meters lenen bij de gemeente tegen betaling van een kleine borg door een email te sturen naar [email protected] Het uitleenreglement met de voorwaarden van uitgifte zijn te vinden op heerlijkweert.com. Peter Gloudi van WeertEnergie: “Als je energieverliezen in huis hebt opgespoord, kun je verdere stappen zetten. Je kunt aanvullend bijvoorbeeld contact opnemen met WeertEnergie en een uitgebreidere warmtescan laten maken of een energierapport laten opstellen door een van onze energiecoaches. Aan de hand van dat deskundige advies kun je er voor kiezen maatregelen te nemen, zoals het isoleren van de woning of het toepassen van ledverlichting.”

Warm wonen in Weert

Het idee van Falco is een mooie aanvulling op Warm Wonen in Weert, een gezamenlijk project van de gemeente Weert, WeertEnergie, de VNG en gemeenten in de Belgische grensstreek. Samen willen zij laten zien wat woningisolatie en verduurzaming oplevert en hoe je daar als burger zelf aan kunt bijdragen. “Veel mensen zijn zich er nog onvoldoende van bewust dat ze door een goede isolatie niet alleen het milieu dienen, maar ook hun eigen portemonnee. Uit eigen ervaring weet ik dat je met eenvoudige isolerende maatregelen honderden euro’s per jaar kunt besparen”, zegt voorzitter Peter Gloudi van WeertEnergie, de coöperatieve vereniging van inwoners die in deze regio samen betaalbare en duurzame energie wil realiseren. Ook draagt het bij aan een comfortabel woonklimaat.

Warmtescans buitenkant woning

Om het energieverlies van woningen in de gemeente in kaart te brengen, worden verdeeld over meerdere wijken warmtescans gemaakt van in totaal 3.000 huizen met een lager energielabel. “Die scans worden van de buitenkant, vanuit een rijdende auto gemaakt. Met de handcamera’s die vanuit de prijsvraag zijn aangeschaft, krijgen inwoners van Weert de mogelijkheid om zélf de binnenkant van hun huis te scannen op tochtplekken. Van de zolder tot de bijkeuken en van de badkamer tot de garage”, vertelt duurzaamheidscoördinator Maaike van Roij van de gemeente Weert. Ze voegt er aan toe dat warmtescans natuurlijk niet de oplossing zijn voor het klimaatprobleem. “Maar ze zijn wel een nieuwe stap richting meer bewustwording. En daar begint alles mee.”