Meesterproef Technasium

Op vrijdag 24 maart 2017 staat voor acht leerlingen van Het College en vier leerlingen van de Philips van Horne de Meesterproef op het programma.

De Meesterproefdag is het schoolexamen van het vak ‘Onderzoeken & Ontwerpen’ en vormt de eindfase van het laatste project voor de examenleerlingen van het Technasium. De vaardigheden die door de loop van de middelbare school zijn aangeleerd worden hierbij ingezet. In woord en beeld geven de leerlingen een presentatie aan zowel de opdrachtgever als aan het grote publiek.

Opdracht

Voor de Meesterproef zochten de leerlingen naar een geschikte opdracht en naar een opdrachtgever met een bèta-technisch probleem. Na het formuleren van de opdracht, doorliepen zij een onderzoekstijd waarbij ze door proefondervindelijk onderzoek de benodigde resultaten probeerden te behalen. Op vrijdag 24 maart mogen de leerlingen, na driekwart jaar, eindelijk het eindresultaat presenteren.

Internationaal karakter

Nieuw dit jaar is dat door een aantal groepen de O&O-Meesterproef gecombineerd is met het buitenlands profielwerkstuk. Eén van de groepen heeft in november 2016 in Litouwen onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van de duurzame energiebron Blue Energy en de daarmee gepaard gaande energieonafhankelijkheid van Rusland. Een andere groep is naar Zweden afgereisd voor een onderzoek met betrekking tot hun Meesterproef over het kweken van organen. Al met al heel uiteenlopende projecten.

Deelnemers

Een overzicht van de deelnemers en de titel van hun Meesterproef:
• Jasper Korten. Titel: Check in met Swipin’.
• Silke van Meijl, Nina Greijmans, Paula Schrijver en Sanne van Deursen. Titel: Organen kweken in het jaar 2030.
• Joep Lammers en Robin Huijerjans. Titel: De verbeterde rollator.
• Martijn Schrijnemaekers, Harm Dings, Melle Klaver en Samuel Stoop. Titel: Blue Battery, energiebron van de toekomst.
• Pim Hanssen. Titel: Informatieoverdracht van Stella Lux naar de gebruiker.