Nieuw werk van Arte Colder

In Gemeentemuseum Jacob van Horne aan de Markt in Weert is van zondag 2 april tot en met zondag 17 september de tentoonstelling ‘Transcender’ te zien. De bezoeker kan kennis maken met het meest recente werk van kunstenaar Arte Colder, woonachtig en werkzaam in Weert. Colder richt zich speciaal op aspecten als genderdiversiteit, transgender en identiteit. Voor Arte Colder actuele thema’s in de huidige samenleving.

Op zondag 2 april om 15.00 uur opent wethouder van Cultuur Geert Gabriëls de tentoonstelling. Tijdens de openingsactiviteit geeft beeldend kunstenaar Rob Scholte een lezing. Verder is er een optreden van ‘spoken word artist’ Mickey Wo.

De titel van de tentoonstelling is een samentrekking van de term transgender en het Engelse ‘to transcend’, het overstijgen van grenzen. Met dat overstijgen doelt Arte Colder vooral op een transcendentale context, een overtreffen in spirituele zin. In de relatie met transgender duidt het op een overstijgen van de werkelijkheid van de twee geslachten, man en vrouw, als gescheiden entiteiten. In zijn nieuwe werk gaat de kunstenaar uit van foto’s van transgenders in diverse fasen van hun transitie. Hij schuift die ‘fases’ over elkaar tot een geheel nieuw beeld. Zowel mannelijke als vrouwelijke elementen laten zich herkennen. Arte Colder werkte aanvankelijk met grafiet op papier maar maakt de laatste tijd ook prints, die nadien weer met de hand worden bewerkt.

Transgender

Arte Colder zegt over de keuze en de belangstelling voor het fenomeen transgender: “Sinds 2012 heb ik mij toegelegd op deze thematiek, en mijn fascinatie is nog steeds groeiende, los van de maatschappelijke aandacht en tendens. Het is een actueel thema gebleken in deze huidige samenleving waar men uitdrukkelijk op zoek is naar eigen identiteit, en wat mijns inziens ook een voortvloeisel is van jarenlange focus op het individu in onze westerse maatschappij.”

Belangstelling

Arte P. Colder (Enschede 1985) studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunst en Vormgeving, eerst in Breda en vervolgens in ‘s-Hertogenbosch, waar hij in 2012 zijn Master of Fine Art behaalde. Hij exposeerde in Nederland (onder andere tijdens Art Rotterdam) en België. Het werk van Arte Colder is ondergebracht bij ‘Galerie Majke Hüsstege’ in ‘s-Hertogenbosch.

Het afgelopen jaar (2016) stond Arte Colder in Weert volop in de belangstelling: hij bood de gemeente Weert een kunstwerk aan bestaande uit twee ingelijste foto’s. Dat gebeurde naar aanleiding van een besluit van het ministerie van OCSW waarin Weert de titel ‘Regenboogstad’ werd verleend.

Publicatie

Voor elke bezoeker aan de tentoonstelling is gratis een klein handzaam boekje op A5-formaat beschikbaar. Het bevat naast foto’s van het tentoongestelde werk en een inleidende tekst van Alex de Vries ook talloze kleine notities, uitspraken en Instagram-posts op papier van Arte Colder zelf. Doel daarvan: gids en gedachteprikkeling te zijn bij het bekijken van de tentoonstelling. De boekjes zijn genummerd en door de kunstenaar persoonlijk gesigneerd en daarmee een mooie herinnering aan een bezoek aan de tentoonstelling.

Openingstijden

Het Gemeentemuseum Jacob van Horne aan de Markt in Weert is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur. Op zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Extra openingsdagen zijn Tweede Paasdag 17 april, Hemelvaartsdag 25 mei en Tweede Pinksterdag 5 juni van 14.00 uur tot 17.00 uur. Het museum is gesloten op Eerste Paasdag 16 april, Koningsdag 27 april, 24 mei en Eerste Pinksterdag 4 juni.

Entree en informatie

Volwassenen: € 4,- per persoon, kinderen en scholieren tot en met 17 jaar: € 2,- per persoon en Weerterlandpas-houders: € 2,- per persoon. Voor Vrienden van het museum en houders van de Museumjaarkaart is de toegang gratis.

Meer informatie over deze bijzondere tentoonstelling is te lezen op de website www.erfgoedhuisweert.nl.