Economische groeiregio

De Nederlandse economie groeit dit jaar stevig door. Net als in 2016 komt de groei op ruim 2% uit. Consumenten voeren hun uitgaven op, zo meldt de ING.

Op de bouwplaats blijft de activiteit toenemen en ook notarissen, uitzendbureaus en accountants maken meer uren dan vorig jaar. De bouw is voor het derde jaar de snelst groeiende sector met in zijn kielzog de zakelijke dienstverlening. Regionaal presteren vooral Amsterdam en de regio Eindhoven goed met groeipercentages van ruim 3%.

Limburg profiteert van de aantrekkende auto-industrie. Vooral VDL Nedcar in Born draait op volle toeren. Veel toeleveranciers uit de regio Eindhoven profiteren daarvan, zo ziet de ING. Dit betekent ook een positieve ontwikkeling voor Weert en Cranendonck. Deze plaatsen liggen centraal tussen Eindhoven en Born.

Veel mensen uit onze regio verdienen hun brood in de maakindustrie waaronder in Eindhoven en Born, maar ook in Weert. Zo is bijvoorbeeld Componenta in Weert onlangs nog overgenomen door VDL. Hier worden onderdelen voor vrachtwagens, grondverzet- en wegenbouwmachines gemaakt die vervolgens weer worden ingezet in de groeiende bouwsector. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld de producten van Trespa.

“De economie draait nu prima. Toch kunnen vooral de bedrijven die zich op de export richten de komende jaren last gaan ondervinden van de Brexit en de protectionistische wind. Nederland is daarvoor zeer gevoelig.”, aldus Marieke Blom, hoofdeconoom van ING Nederland. “Maar aan de andere kant is er een kans dat een nieuw kabinet de ruime overheidsfinanciën inzet voor lagere belastingen. Ander nadeel zijn de files op de snelweg A2.