Overdracht exploitatie waterskibaan

Weert heeft sinds 2014 een waterskibaan in recreatiegebied de IJzeren Man. Met de betrokken partijen van deze waterskibaan is een overeenkomst gesloten waarin een termijn is opgenomen dat de gemeente en/of zwembad de lJzeren Man kunnen besluiten om de exploitatie niet voort te zetten. De baan, die nu in beheer is van de gemeente, wordt dan overgedragen aan de stichting ENTC. Dit moet voor 1 oktober a.s. kenbaar worden gemaakt. De gemeente wil dit jaar gebruik maken deze gelegenheid.

Bij het nemen van het besluit om de baan te realiseren is rekening gehouden met aanloopverliezen in de eerste twee jaar. Hierbij werd er vanuit gegaan dat de baan in het derde jaar minimaal kostendekkend zou zijn en dat de daarna te verwachten opbrengsten als kostendrager voor de totale zwembadexploitatie zouden kunnen fungeren. Het verlies is tot nu toe groter dan verwacht en ook voor 2017 is het de verwachting dat de baan nog verlies oplevert.

Tegenvallers

De kosten vallen door efficiencymaatregelen lager uit dan verwacht, zo blijkt uit een analyse van de gemeente. Het probleem zit hem in het aantal bezoekers dat vooralsnog achterblijft bij de verwachtingen. Om de resultaten van 2017 reëel mee te laten wegen zou pas na de zomervakantie een evaluatie kunnen plaatsvinden. Door de late zomervakantie is de periode tussen einde vakantie en 1 oktober te kort om te evalueren en de gemeenteraad nog een oordeel te laten geven. Tijdens een commissievergadering is aangedrongen om de resultaten van de waterskibaan vóór de zomervakantie te evalueren. Het college heeft daarom afgelopen week voorgesteld om de exploitatie over te dragen.

Drie opties

Stichting zwembad De lJzeren Man heeft aangegeven voldoende perspectief te zien om de baan rendabel te maken en wil dan ook doorgaan met de exploitatie. De gemeente Weert heeft de keuze uit een drietal opties.
1. Nu al besluiten om per 1 november 2017 de baan over te dragen aan de stichting ENTC.
2. Besluiten om stichting Zwembad de lJzeren Man de baan te laten blijven exploiteren.
3. De resultaten van deze zomer wel nog meenemen en in september 2017 door het college een besluit te laten nemen, na kaderstelling door de gemeenteraad. Dan kan alsnog worden besloten om de exploitatie vanuit de gemeente voort te zetten.

Voorkeur

Het college van burgemeester en wethouders heeft de voorkeur voor optie 2. Het zwembad krijgt zo de kans om een succes te maken van de baan. Een ander voordeel is dat het algemene belang en (openbare) openstelling van de baan het beste geborgd is bij een semi-publieke organisatie als het zwembad. Het zwembad heeft dit jaar al een aantal vernieuwingen doorgevoerd, zoals obstakels in de waterplas, een ligstrandje en lounge-deel bij de skibaan.

Overwegingen bij optie 2

Mocht de baan alsnog niet rendabel te exploiteren zijn door het zwembad, dan blijft de verplichting bestaan om nog tot en met 2039 (vanaf 2018 nog 22 jaar) voor de stichting ENTC de baan te draaien. De kosten voor het baandraaien voor de club bedragen bij het huidige aantal van 12 uren circa € 17.500,-.

Kanttekeningen bij overdracht aan ENTC (optie 1)

De gemeente heeft zich in de aankoopovereenkomst contractueel verbonden om zich in te spannen voor het verkrijgen van de benodigde vergunningen voor het uitbaten van de waterskibaan met bijbehorende horeca, kleed-, douche- en opslagruimten op een in de overeenkomst vastgelegd stuk van de ligweide.

De waterskibaan en accommodatie moeten vanaf de openbare weg bereikbaar zijn met een eigen ingang. Bekeken moet worden of de huidige toegang volstaat. Hiermee wordt de ligweide van het zwembad kleiner. Er zal een hek moeten worden geplaatst tussen ligweide zwembad en waterski-terrein. Dit kan gevolgen hebben voor de huurovereenkomst met het zwembad

De horeca-exploitant van het zwembad heeft contractueel het alleenrecht voor het hele zwembadterrein inclusief het stuk wat wordt overgedragen aan de stichting ENTC. Hierover zal overleg moeten plaatsvinden. Het is op dit moment niet in te schatten of en zo ja welke kosten bovenstaande punten met zich meebrengen.

Besluitvorming

De gemeenteraad zal tijdens de openbare raadsvergadering op 17 mei a.s. een besluit nemen over het voorstel.