Schets Van der Valk hotel in Weert

Het hotelbedrijf Van der Valk / Hotel Management Services BV (HMS) wil graag een hotel met verblijfsmogelijkheden ontwikkelen op bedrijventerrein Kampershoek 2.0, naast de snelweg A2 in Weert. Er is een beroep gedaan op de zogeheten coördinatieregeling. Dit om het vergunningenproces te versnellen.

Concreet bestaan de plannen uit een totaalconcept van de volgende functies: hotel, restaurant, wellnesscenter, casino, bioscoop met congresfaciliteiten. Van der Valk / HMS ziet in de stad Weert en de regio enorme potentie om deze ambitieuze ontwikkeling te laten slagen en daarmee te zorgen voor een belangrijke economische impuls. De gemeente wil graag faciliteren in deze belangrijke ontwikkeling.

Om deze ontwikkeling mogelijk te maken dient maatwerk te geleverd te worden nu deze functie in 2011 niet rechtstreeks in het bestemmingsplan is opgenomen. De beste procedure om dit maatwerk te kunnen leveren is het toepassen van de gemeentelijke coördinatieregeling. De coördinatieregeling is een instrument om verschillende procedures die noodzakelijk zijn voor vergunningverlening gezamenlijk te doorlopen. Hierdoor kan de doorlooptijd naar de uiteindelijke uitvoering van het project aanzienlijk worden versneld.

Bezwaren gemeente Nederweert

Buurgemeente Nederweert is fel tegen het voorgenomen bouwplan van Van der Valk / HMS. Er is immers een convenant gesloten tussen Weert en Nederweert waarin men heeft afgesproken dat Nederweert als leisurelocatie mag fungeren. Voor Nederweert waren er immers ook al plannen voor het realiseren van een hotel nabij de McDonald’s. Twee hotels op korte afstand ziet Nederweert niet zitten en men beroept zich dan ook op de afspraken die zijn gemaakt. Het gemeentebestuur van Nederweert heeft zelfs met juridische stappen gedreigd als Weert doorgaat met de ontwikkeling van het Van der Valk hotel.

Verstandhouding tussen Nederweert en Weert

Wethouder Van Eersel zei tijdens de raadsvergadering van woensdag 19 april dat de relatie tussen Weert en Nederweert nog altijd goed is. Er is echter een groot meningsverschil op het gebied van hotelontwikkeling. Het gemeentebestuur van Weert heeft Nederweert inmiddels een brief gestuurd waarin ze aangeven om snel om tafel te willen gaan zitten om de problemen op te lossen. Men wil tot een constructieve oplossing komen door te praten.

Instemming coördinatieregeling

Vanuit de gemeenteraad waren wel enige zorgen over de bestuurlijke verhoudingen tussen Weert en Nederweert. Maar uiteindelijk werd door de gemeenteraad ingestemd met het uitvoeren van coördinatieregeling. De uitvoering van de coördinatieregeling betekent niet dat er groen licht is voor de bouw van het hotel. Eerst moeten de gemeentebesturen van Nederweert en Weert nog om tafel en moet de gemeenteraad van Weert nog instemmen met het bestemmingsplan alvorens het project kan worden uitgevoerd.

Benieuwd naar het convenant? Lees het hier (PDF):
http://iwdg.nl/2o5ins7

19 REACTIES

 1. Allemaal “leuk en aardig”, maar ik zie dit concept al voor de derde keer in twee jaar voorbijkomen.
  Ieder zijn smaak en het zal van der Valk worstwezen hoe lelijk hun gebouwen zijn , als het maar geld oplevert. Naar mijn mening kan dit echt niet in Weert, maar als de Toekan ALLES betaalt en het de gemeente niets kost, zal het toch wel worden gerealiseerd.
  PS: Biedt natuurlijk wel een hoop werkgelegenheid, maar zie je die toren daar al staan op Kampershoek 2.0?

 2. Ik zie die toren wel staan op Kampershoek 2.0
  Is tenminste een gebouw met uitstraling en geeft Weert waarschijnlijk meer positieve bekendheid dan nu.

 3. Mee eens Wullemke, ik vind het ook geen mooi gebouw.
  Laat staan een bijzonder Landmark.
  Bovendien voel je natuurlijk al aankomen dat Nederweert gecompenseerd wil worden, kost Weert wederom bakken vol geld.
  Van der Valk lacht, die hoeven op deze manier niet te onderhandelen met Nobis, die de eerste rechten heeft voor een hotel in het aangewezen leisure gedeelte.
  Beste gemeenteraadsleden ; waarom doorgaan tegen beter weten in ?

 4. En ik maar denken dat we als maatschappij tegen gokverslaving zijn.
  Komen er 2 gokplaatsen binnen een paar meter.
  En hoeveel zijn er al in Weert?

 5. Er is ruimte, mogelijkheid en een ondernemer die geld wil uitgeven. Inderdaad moet je dat niet willen als gemeente. Stel je voor dat er jaren geleden voor was gekozen om een Outlet in Weert te laten komen. Had je zomaar 3300 banen opgeleverd. Dat moet je niet willen. </sarcasme?

 6. Dat moet je inderdaad niet willen. Daarom heeft de gemeente Weert in 2010 de komst van een meubelboulevard in dat gebied tegengehouden.

 7. Altijd dat gezeur tussen N’Weert en Weert. Gewoon samenvoegen tot 1 gemeente. En laat de markt gewoon z’n werking doen. Als iemand een hotel wil bouwen => laat ‘m z’n gang gaan.

 8. Waarom zou Weert Nederweert moeten compenseren? En hoezo raadsleden, doorgaan tegen beter weten in? Dit is een ondernemer die iets wil bouwen en daarvoor grond van een andere ondernemer koopt. De gemeente moet de plannen enkel toetsen en zich er verder niet mee bemoeien. De eerste plannen voor een hotel aan de Nederweerter zijde zijn twaalf jaar oud. Waarom is er al die tijd niks gebeurt?

 9. Over smaak valt niet te twisten. Maar waarom zou Weert nu negatief bekend staan? Ik spreek vaak met mensen die pas in Weert zijn komen wonen. Die snappen helemaal niks van het minderwaardigheidscomplex dat deze stad zichzelf soms lijkt aan te praten.

 10. jeroen
  hoe gaat de gokhal getoetst worden?
  volgens mij zit Weert aan zijn taks
  of laten juliie dat omdat het makkelijker is voor het grote geheel

 11. Beste Jeroen,
  Nederweert heeft destijds grond aan Nobis verkocht. Nu Weert het convenant naast zich neerlegt en grond verkoopt aan Van der Valk (en/of toestaat dat daar een hotel komt) kan Nederweert schade gaan claimen bij Weert op het moment dat Nobis Nederweert aansprakelijk stelt en/of die grondaankoop terug wenst te draaien. Zal toch nog niet eenvoudig gaan worden denk ik.

 12. Hou oud zijn de eerste plannen van de Poort van Limburg en waarom heeft Weert zichzelf hiervoor geen exploitatieplicht opgelegd? Lijkt me verstandig van Nobis om pas te gaan bouwen zodra de exploitatie rond is en niet te bouwen voor leegstand.

 13. Dit is een plan van particulieren. Ik weet zeker dat de gemeente na de Poort van Limburg haar les geleerd heeft. Kijk maar naar de Lichtenberg, de exploitatie komt hier niet in handen van de gemeente.

 14. Geen idee. Ik ga ervan uit dat onderdeel van het onderzoek zal zijn voor het rondkrijgen van de exploitatievergunning en de wijziging van het bestemmingsplan.

 15. Ik denk dat het College van B&W heel goed weet wat ze doet en ik denk dat B&W heel goed bezig is. Binnenkort zal nog een langgekoesterde wens in Weert in vervulling gaan maar daar kan ik nu nog niks over zeggen.

 16. Artikel 2 Verordening kansspelautomaten en speelautomatenhallen 2011: De burgemeester kan voor maximaal 3 speelautomatenhallen een vergunning verlenen, waarvan 2 vergunningen voor in de kern van Weert gelegen hallen en 1 vergunning voor de hal gelegen in het vakantiepark Weerterbergen aan de Tracheeweg nr 7 te Weert, waarbij de kern van Weert wordt bedoeld het gebied binnen de Ringbaan.

 17. misschien zitten we ook aan onze taks met dierenwinkels of shoarma-tenten om maar een voorbeeld te noemen, ik denk dat de markt de “aan de taks” zelf heel goed weet in te schatten en anders zijn ZIJ risicodragend…

Comments are closed.