Archieffoto: aangelijnde hond

De politie krijgt regelmatig klachten van Weerter burgers die zich storen aan het feit dat hondenbezitters hun hond los laten lopen op straten en parken binnen de bebouwde kom. De dierenpolitie gaat nu samen met BOA’s een extra oogje in het zeil houden.

De meldingen betreffen zaken zoals:
– Gevoel van onveiligheid
– Hondenpoep
– Bijtincidenten

Een aantal voorbeeldsituaties die zich regelmatig voordoen in Weert:

Gevoel van onveiligheid

– Ik durf met mijn kinderen het park niet meer in. Er lopen steeds vaker honden los. Ik ben bang dat mijn kind gebeten wordt.
– Ik ga het park niet meer in met mijn kleine hond. Ik ben bang dat mijn kleine hond gebeten wordt door een grote loslopende hond.
– Ik ben bang voor honden en vindt het niet prettig als er honden los lopen op plekken waar dat niet is toegestaan.
– Als ik sommige hondenbezitters aanspreek op het feit dat hun hond los loopt op een plek waar dat niet is toegestaan, krijg ik een grote mond. Soms worden er zelfs bedreigingen geuit.

Hondenpoep

– Ik loop niet meer door het park, want de kans is groot dat ik in hondenpoep trap.
– Mijn kinderen mogen niet meer spelen op het veldje. Laatst kwam er weer eentje thuis die tijdens het voetballen in de hondenpoep gevallen was. De kleding kun je weggooien.
– Als ik sommige hondenbezitters aanspreek op het feit dat ze de hondenpoep moeten opruimen ontstaat er een conflict. Soms worden er zelfs bedreigingen geuit.
– Laat honden niet urineren tegen voorgevels van woningen. Dit kan buiten de overlast van stank ook financiële gevolgen hebben voor de huiseigenaar zoals voor het elke keer weer schoonmaken van de voorgevel of zelfs voor het moeten laten repareren door aantasting ervan.

Bijtincidenten

– Bijtincidenten komen wekelijks voor binnen de gemeente Weert. De afgelopen jaren zijn er aan meerdere eigenaren van honden bestuursrechtelijke maatregelen opgelegd zoals een aanlijn- en/of muilkorfgebod.
– Vaak zijn bijtincidenten traumatische ervaringen voor alle betrokkenen en getuigen.
– In het verleden hebben bijtincidenten geleid tot conflicten en burenruzies over de schadeafhandeling.
– Bijtincidenten kunnen leiden tot blijvend letsel bij zowel mens als dier.
– Bijtincidenten zijn niet per definitie de schuld van de grotere hond. Als de grote hond netjes is aangelijnd en deze geconfronteerd wordt met een loslopende kleinere hond, dan kan de eigenaar van de grote hond zij hond omhoog trekken om een bijtincident te voorkomen. Dit kan echter niet te lang anders zou de grote hond immers kunnen stikken.

Tot slot…

De gemeente Weert is een grote gemeente en er zijn veel plekken waar men gebruik kan maken van speeltuinen, parken, veldjes, losloopgebieden etc. Hoe mooi zou het zijn als dit kan zodat iedereen naar tevredenheid gebruik kan maken van deze plekken?

Om dit te bereiken en een hoop ellende, ergernissen en conflicten zoals hierboven beschreven te voorkomen, zou het fijn zijn als iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt voor zijn eigen stukje. Dan kan iedere hondenbezitter ontspannen wandelen, ieder kind onbezorgd spelen, iedereen gebruikmaken van al het moois dan onze groene gemeente te bieden heeft.

Houd honden aangelijnd binnen de bebouwde kom. Ze kunnen loslopen binnen de losloopgebieden. Houd in het losloopgebied rekening met elkaar. Let op je hond en lijn deze aan als je een vreemde hond tegenkomt. Voorkom dat je moet zeggen “Dit heeft mijn hond nog nooit gedaan”. Ruim binnen de bebouwde kom de uitwerpselen op nadat je hond zijn behoefte heeft gedaan.

Blijf je bewust van je hond en wat hij mogelijk bij een ander op kan roepen. Iedere hond kan andere mensen en dieren verwonden. De grootte of het ras doet niet ter zake. De aaibaarheidsfactor van een hond of de maatschappelijke status van een ras doet ook niet ter zake, zo licht de dierenpolitie toe.

Inzet BOA’s en politie

Vanaf medio april 2017 zullen de BOA’s en politie van Weert beginnen met een week lang mensen erop aan te spreken als honden loslopen binnen de bebouwde kom. Vanaf begin mei 2017 zal repressief worden opgetreden en zullen eigenaren van loslopende honden binnen de bebouwde kom een proces-verbaal krijgen.

Laten we samen genieten van de mooie omgeving in Weert.

Reacties op Hondenbezitters: geef elkaar ruimte

 • bigpete

  goed dat ze dit gaan doen. Maar effectief zal het niet veel uithalen. Die BOA’s/dierenpolitie kunnen niet overal zijn. Zeker in het buitengebied zal de stront gewoon blijven liggen. Ze kunnen beter de hondenbelasting fors verhogen. En meer controleren op het bezit van honden.

 • Wikuso

  Ik heb al meer dan 40 jaar een hond en heb aardig wat contact met andere hondenbezitters, maar van wat hierboven wordt aangehaald herken ik toch erg weinig. En vergeet niet dat wij als hondenbezitters al jarenlang belasting betalen zodat de mensen zonder hond niet zo veel hoeven te betalen. En dan de losloop gebieden. Wij hadden er een op Boshoven en wel een groenstrookje tussen een fietspad en de Ringbaan Noord, zonder enige afzetting. Nu is er een afzetting (de geluidsschermen) maar nu is er geen losloopgebied meer. Tenslotte, als ik op verjaardagen en partijen mensen hoor praten over overlast door huisdieren dan gaat het toch vooral over katten.

 • Kwarteltje

  Ik heb een hond die niet zo groot is en die altijd aangelijnd is, alles ruim ik netjes op. Gelukkig proberen de meeste hondeneigenaren te voorkomen dat hun hond overlast veroorzaakt voor anderen.
  Helaas herken ik ook de hierboven genoemde problemen omdat er wel een klein groepje is dat deze instelling niet heeft.
  Geregeld kom ik in Eindhoven en daar hebben ze in bijna elke wijk een omheinde losloopplaats voor honden, misschien is dit ook een idee om in Weert te realiseren ?
  Dit zou dan misschien uit de inkomsten van de hondenbelasting betaald kunnen worden, deze wordt nu toch niet meer besteed aan de aanleg en onderhoud van de hondentoiletten …

 • Disqus

  Vooropgesteld, ik ben een echte dierenliefhebber!

  Waar ik mij aan stoor is het feit dat de stront niet 1, niet 2, maar meerdere malen per week rond om mijn huis (tot aan de voordeur…) ligt. Heb ik het nog niet eens over de pis-plekken en zomers de stank in/op de begroeiing/tegels! Ik woon op een hoek en dat is mbt sommige hondenbezitters niet erg voordelig. De lange en vooral mooie groenstrook in de straat is een grote stront-strook geworden…Hier kan de hond weinig aan doen maar zijn/haar onbeschofte, asociale baasje des te meer…Heb hier al jaren lang melding van gemaakt maar er wordt totaal niets mee gedaan, ja eenmalig om 10.00 in de ochtend een half uur komen posten met als conclusie…niets waargenomen. Gek he, de meeste overtreders laten de hond in de ochtend tussen 6.00 en 8.00 uit en s’avonds tussen 21.00 en 23.00. Ik wordt er moedeloos van en ben van tot tot tijd tot veel instaat…

  Gelukkig zijn de hondenbezitters met gevoel voor normen en waarde in overtal, laat dat duidelijk zijn!!

  Gemeente, handhaaf of maak geen wet/regelgeving mbt uitlaat-plekken maar dat is helaas op meerdere onderwerpen van toepassing..!!

 • Hoppa_hop

  Uiteraard moet jij hondenpoep opruimen. Zeker op een voetbalveldtje. Maar wat is het voor een onzin dat jij kleding niet kunt uitwassen, maar moet weggooien.

 • Henk

  Je hoeft jezelf ook niet te herkennen in bericht,maar blijkbaar zijn er toch asociale hondenbezitters.

 • dvriens

  Misschien nog beter …. de honden belasting gebruiken waarvoor het dient. Het opruimen of realiseren van uitlaat plekken. Zoals ik met een aantal mensen vanuit deze regio gesproken heb zijn die als ze er al zijn op een hand te tellen terwijl als ik in mijn eigen gemeente kijk er in iedere wijk zowat een veldje te vinden is.

 • Wikuso

  En laten we dat dan ook maar meteen voor katten, paarden, duiven en goudvissen doen.

 • Slumme henderik

  Eigenlijk wilde ik op dit onderwerp niet reageren…..maar toch…
  Zo elke 4 a 5 jaar komt dit weer op een of andere agenda….iedereen roept en doet maar wat…maar geloof mij……er gebeurt niks…..en over een aantal jaren komt het weer op de agenda…..en dan gebeurt er weer niks…!!
  En zo gaat het al tientallen jaren.!!
  De asociale hondenbezitters doen niks …..en de handhavers ook niet..!

 • F#ck your god

  “En vergeet niet dat wij hondenbezitters al jarenlang belasting betalen zodat de mensen zonder hond niet zoveel hoeven te betalen”? Dat is recht praten wat krom is, want A: ik betaal gewoon belasting en B: jij betaalt omdat je graag een hond wilt en ik niet. Dus ik betaal ook minder belasting omdat er gelukkig mensen zijn die auto rijden etc. Wauw, maar goed dat jullie er zijn, want anders had ik mijn hele loon wel naar de belastingdienst kunnen brengen…pffffff

 • Wikuso

  Het grote verschil met wegenbelasting is dat de wegenbelasting wordt gebruikt voor aanleg en onderhoud van de infrastructuur terwijl de hondenbelasting in de algemene pot verdwijnt, dus ja, daar profiteren de mensen zonder hond van. Als de hondenbelasting zou worden gebruikt voor aanleg en onderhoud van honden uitlaatplaatsen (al dan niet aangelijnd) dan zou je mij daar echt niet over horen klagen.

 • Es

  Ik heb zelf een hond en stoor me ook aan de hondenpoep die niet opgeruimd wordt. Als je een hond hebt hoort het opruimen er bij.
  Bij mij in de buurt is een ravotveldje aan het fietspad en aan een weg( Helmondseweg) niet echt een plek waar je je hond veilig los laat lopen. Als ze daar nu eens een hek omheen zetten. Dan kan ik de hond op een veilige plek laten rennen.

 • Sjeff

  Dus eerst bezuinigd de gemeente de BOA’s bijna weg en die paar die er nog zijn die nu al amper iets kunnen betekenen moet dit er ook nog bij gaan doen.

 • Ruud

  Politie-optreden is iets uit de vorige eeuw ofwel heel lang geleden. Liever doet men anoniem verbaliseren zoals voor te hard rijden of fout parkeren; daarop is niemand aan te spreken en dat is wel zo gemakkelijk voor de dienst. Vooral geen herrie in de tent want daar zijn ze niet voor opgeleid!