Nederweerter energiecoöperatie

Nederweert – Het College van B&W in Nederweert kende vandaag de Nederweerter Energie Cooperatie (Newecoop) een startbedrag van EUR 5.000 toe. De gemeenteraadsvergadering bekrachtigde dit besluit op 18 april 2017.

Newecoop gebruikt het bedrag voor onder andere de herkenbaarheid van de organisatie en het werven van leden. Cor de Nijs, voorzitter: “wij zijn B&W zeer erkentelijk, want zo kan Newecoop bijdragen aan duurzame energie en energiebesparing voor alle Nederweerternaren.”

De transitieversneller van Nederweert

Newecoop is een democratische energiecoöperatie door en voor burgers ter bevordering van een duurzamer Nederweert. De overgang van voornamelijk fossiele energie naar hernieuwbare energie is een grote opgave, zeker ook voor Nederweert. Op dit moment komt slechts 2% van het totale energieverbruik in Nederweert uit hernieuwbare energie. Dit betekent dat de gemeente nagenoeg volledig afhankelijk is van kolenstroom en aardgas. Newecoop zet zich in voor een duurzame energievoorziening door samen te werken aan wind- en zonne-energieprojecten. Daarbij komt Newecoop op voor de lokale belangen. Speerpunten zijn het besparen op energieverbruik en verduurzamen van de energieproductie. De opbrengsten van energieprojecten van Newecoop komen ten goede van investeerders én de burgers van Nederweert.

Bijdragen aan Energieakkoord voor duurzame energie

Newecoop heeft een energieneutraal Nederweert voor de particuliere energievraag in 2030 tot doel gesteld, en is dan ook verheugd over de recent aangekondigde samenwerking van gemeente Nederweert met de gemeenten Weert, Peel en Maas en Leudal voor meer windenergie in de regio. Voor Newecoop een belangrijke ontwikkeling om in mee te doen.

Ook zon-projecten worden door Newecoop aangepakt. Leden kunnen daardoor op termijn zelf investeren in wind en zon-projecten in de gemeente. De opbrengsten van coöperatieve projecten komen zo maximaal mogelijk ten goede aan de burgers van Nederweert. Naast energieopwekking is energiebesparing cruciaal. Denk daarbij aan advisering over verlichting in woningen en bedrijven, huisisolatie, het zelf opwekken van stroom en subsidiemogelijkheden.

Voor en door Nederweertenaren

Je kan lid worden van Newecoop voor EUR 10 per jaar. Dit geeft je een plek aan tafel om de richting van de coöperatie mede te bepalen, en desgewenst mee te investeren in projecten. Het doel is door te groeien van enkele tientallen leden naar enkele honderdtallen. Werk je mee aan een duurzamer Nederweert? Word dan lid van Newecoop door een email te sturen naar [email protected] of bel met Leo Roos (0495-633013 / 06-281 371 49) of schuif vrijblijvend aan tijdens een ledenvergadering. Ze kijken er naar uit om samen met jou de transitie te versnellen!

Email: [email protected]
Volg op Twitter: @newecoop