Foto via: Facebook Provincie Limburg

Vandaag, 11 mei 2017, is het precies 150 jaar geleden dat het Verdrag van Londen werd bekrachtigd. Daarmee kwam er een einde aan de dubbele staatkundige status van Limburg: vanaf 11 mei 1867 is Limburg enkel en alleen een provincie van Nederland.

Dit heuglijke feit wordt op initiatief van Provinciale Staten op 11 mei gevierd met een symposium én een bijzondere feestelijke zitting van Provinciale Staten in het Gouvernement te Maastricht. De viering staat in het teken van het historisch, hedendaags en het toekomstig perspectief van Limburg. Provinciale Staten hebben uitdrukkelijk verzocht om burgers te betrekken bij de viering op 11 mei. Hieraan is uitvoering gegeven door 150 burgers uit onze provincie via de 33 Limburgse gemeenten uit te nodigen voor zowel het symposium als de feestzitting. Het symposium start om 14.00 uur en is live te volgen via de website van de Provincie Limburg. De feestelijke zitting van Provinciale Staten is vanaf 19.00 uur live te volgen via de website van L1.

Plein in Den Haag met vlaai uit Weert

Al 150 jaar maakt Limburg Nederland groter; met een innovatieve blik op de toekomst en een smakelijk gevoel voor traditie. Daarom organiseert de Provincie Limburg vandaag een traktatie op het Plein in Den Haag voor de Kamerbewoners. Daar staat van 10.00 tot 15.00 uur een ‘150 jaar Limburg- stand’ met Limburgse vlaaitjes van Bakkerij Korsten uit Weert.

Alle kamerbewoners hebben een brief met een ‘munt’ van de Provincie Limburg ontvangen, waarmee ze donderdag 11 mei in de stand een vlaaitje kunnen ophalen. In de stand is tevens informatie over Limburg en ‘150 jaar Limburg’ te krijgen. Deze traktatie-actie wordt 12 mei herhaald in Brussel voor de Nederlanders werkzaam bij de Permanente Vertegenwoordiging, het Europees Parlement en de Europese Commissie.

Videoboodschap groothertogdom Luxemburg

Gouverneur Bovens heeft vanochtend een videoboodschap gestuurd aan de heer Bettel, Minister-President van het Groothertogdom Luxemburg, dat vandaag eveneens 150 jaar geleden krachtens het Verdrag van Londen historisch los kwam van de banden met de Duitse Bond. Bekijk de videoboodschap: http://prvlimburg.bbvms.com/p/default/c/2797954.html