Architectuurprijs uitgereikt

De Architectuurprijs voor Weert en Nederweert 2017 is zondagmiddag 25 juni uitgereikt tijdens een bijeenkomst van Architectuurlijk Weert in ‘De Soos’.

Het thema was dit jaar ‘particuliere nieuwbouwwoningen’. De Architectuurprijs 2017 ging naar de woning aan de St. Donatuskapelstraat 18 in Weert, een ontwerp van Niels Derckx (Studio Boomm) in samenwerking met André van de Goor. Ook het publiek koos dit project als favoriet ontwerp.

Tien projecten uit de regio Weert werden genomineerd uit de inzendingen na een oproep in de plaatselijke media en onder de bezoekers van eerdere bijeenkomsten van Architectuurlijk Weert. De projecten moesten gerealiseerd zijn in de periode 2010 – 2017 en gelegen zijn in de gemeente Weert of Nederweert.

Publieksprijs

Het publiek kon zoals vanouds stemmen via de website van Architectuurlijk Weert en via de marktpresentatie op zaterdag 3 juni. De meeste publieksstemmen zijn uitgebracht op het ontwerp aan de St. Donatuskapelstraat 18 in Weert van de hand van Niels Derckx en André van de Goor. De hedendaagse variant op de langgevelboerderij heeft een traditioneel ogende voorgevel die samen met het deels pannen-, deels rietdak lijkt te zijn gedrapeerd over de stalen constructie, die verder is ingevuld met glazen puien. Het publiek werd gevraagd om de keuze te motiveren.

Daniëlle Nies-Slabbers typeerde het ontwerp met “omdat dit een prachtig voorbeeld is van een moderne boerderij. De combinatie van boeren uitstraling door de lange gevel en het rieten dak en het moderne, lichte, grafische van de glazen pui en de ‘breking’ in de lange gevel. Belangrijk is ook dat deze past in de omgeving waarin hij staat”. Met haar motivatie won Daniëlle de dinerbon voor twee personen bij sterrenrestaurant Bretelli.

Jury kiest winnaar Architectuurprijs 2017

Een jury beoordeelde de tien genomineerde projecten op basis van de ingezonden informatie en een project bezoek ter plaatse.

De jury bestond dit jaar uit:
– De heer Geert Gabriëls, wethouder cultuur van de gemeente Weert,
– De heer Frans Compen, architect Eindhoven en
– De heer Bas van Grimbergen, architect Nederweert.

De jury heeft bij de beoordeling de volgende criteria gehanteerd:
– de originaliteit, creativiteit en het innovatief gehalte van het ontwerp;
– de functionaliteit, meerwaarde voor de woning, inpassing in de omgeving en duurzaamheid;
– bouwtechnische aspecten zoals detaillering en constructie.

De jury kende de Architectuurprijs voor Weert en Nederweert 2017 toe aan de woning aan de St. Donatuskapelstraat 18 in Weert, een ontwerp van Niels Derckx van Studio Boomm in samenwerking met André van de Goor.

De jury motiveerde haar keuze met “de ontwerpers van deze woning zijn erin geslaagd binnen de restricties van het in het buitengebied geldende beeldkwaliteitsplan te komen tot een verrassend ontwerp. Enerzijds verwijst dit ontwerp in zijn morfologie en de toegepaste halfronde ramen naar het karakter van een langgevelboerderij, anderzijds verraden de expressie en overwegend in glas uitgevoerde kopgevels van het huis, dat hier iets gaande is.

Het bijzondere beeld van deze kopgevels blijkt een rechtstreekse vertaling van de toepassing van de in het zicht gelaten stalen draagconstructie van het huis. Deze draagstructuur, een ritme van een 7-tal stalen spanten maakt het bij eerste aanblik meteen de onbeperkte mogelijkheden van de binnenwereld zichtbaar. Het huis biedt door de keuze van de open draagstructuur een veelheid aan indelings- en woonmogelijkheden en is daardoor in alle opzichten flexibel.

Het enthousiasme dat het plan uitstraalt compenseert de niet overal aanwezige architectonische kwaliteit. Dit ontwerp verdient de Architectuurprijs: niet om consequent materiaalgebruik of om de cleane of perfecte aansluitdetails, maar juist omdat er een leefomgeving gecreëerd is waar de dynamiek van het maken en het leven vanaf spat.”

De prijs, het bronzen plastiek ‘De onzekere linkerhand’ van Renier Vaessen, zal in samenspraak met de bewoners en architecten een plaats krijgen aan het winnende project.

Eervolle vermeldingen

De jury kende twee eervolle vermeldingen toe. Een voor het ontwerp van Ton Wijnhoven van de woning aan de Kumpehof 22 in Tungelroy: een donkere langgerekte onderbouw met daarop een overwegend wit gestucte bovenbouw. In tegenstelling tot de gesloten voorgevel is de achtergevel open vormgegeven.

De andere eervolle vermelding betreft het pand aan de Rembrandtlaan 18 in Weert. Deze strak vormgegeven, moderne woning met een overstekende verdieping, naar het ontwerp van Cees Metz, steekt goed af tegen de bosrijke omgeving. De woning is uitgevoerd in hagelwit stucwerk met donkere kozijnen met donker glas.

Stichting Architectuurlijk Weert

Stichting Architectuurlijk Weert schenkt sinds 1995 op feestelijke wijze aandacht aan de Dag van de Architectuur. De uitreiking van de Architectuurprijs en de Publieksprijs vormt daarbij een hoogtepunt. De stichting organiseert lezingen, het Architectuurcafé en excursies waarbij architectuur het uitgangspunt is. De Stichting Architectuurlijk Weert is een samenwerkingsverband van enkele enthousiaste vrijwilligers uit de vakwereld. Doel van de stichting is een breder publiek bekend te maken met en bewust te maken van architectuur.

Meer informatie is te vinden op www.architectuurlijkweert.nl.