Overlevende kippen geruimd

Nederweert – Gisteren heeft bij een kippenbedrijf aan de Eindhovensebaan in Nederweert een brand gewoed in een kippenstal.

Het bedrijf bestaat uit twee hallen, elk van 100 bij 25 meter groot. De hal waar de brand was uitgebroken bestaat uit een begane grond en een eerste verdieping waar zo’n 76.000 kippen rondliepen.

De brand was uitgebroken op de eerste verdieping in een voerverdelingsmachine. Deze machine verspreid het voer voor de kippen. Door de lopende band zijn er vuurdeeltjes verspreid over de verdieping en hebben verschillende brandhaarden tot gevolg gehad. De rookontwikkeling naar buiten viel in eerste instantie mee. Echter in de hal zat het potdicht van de rook.

Rookontwikkeling

Om goed bij de brandhaarden te komen is men al vrij snel begonnen met ventileren van de hal. Dit om enerzijds meer zicht te krijgen voor de brandweerlieden en de temperatuur uit de hal te krijgen. Door deze inzet is de rookontwikkeling buiten enigszins toegenomen. Door snel optreden heeft de brand zich niet verder kunnen uitbreiden en heeft de tweede hal geen enkele schade opgelopen. Daar het bedrijf in een buitengebied ligt is er weinig overlast voor omwonenden. Slechts één woning in de nabijheid had het advies gekregen ramen en deuren te sluiten.

Overlevende kippen

Een groot aantal kippen had de brand overleefd. Nadat de brand geblust was werd de Voedsel- en Warenautoriteit in kennis gesteld om te kijken wat er verder moest gebeuren. De NVWA heeft uiteindelijk besloten dat alle kippen moeten worden geruimd. De brandweer meldt vandaag dat deze ruiming vandaag zal plaatsvinden.