450e IJzeren Man Volksloop

Foto: de start van de 3.5 en 7 km - mei 2017

Komende zondag wordt in Weert de 450e editie van de IJzeren Man Volksloop georganiseerd.

Door Paul Schorsch en Cor van den Kerkhof werd de Volksloop destijds opgericht als nieuw onderdeel van AV Weert. Het is intussen gegroeid tot een begrip in de regio, maar ook ver daar buiten. Meer dan 103.000 deelnemers stonden er al aan de start; 2-jarigen, maar ook sportievelingen van 83 jaar, geoefende atleten en ook éénmalige lopers.

Over de IJzeren Man volksloop

Elke eerste zondag van de maand, Nieuwjaarsdag, carnaval, bij -12 graden, maar ook bij +33 graden wordt er gestart achter café-zaal Dennenoord. Er wordt met een elektronische tijdwaarneming gewerkt. Kenmerkend is de losse sfeer en de laagdrempeligheid om eens mee te doen. Maar er wordt vaak strijd geleverd met “concurrenten”, vooral tijdens de jaarlijkse Palmen Sport Volksloopserie die van februari t/m mei gehouden wordt, en waar vele mooie bekers mee gewonnen kunnen worden. Na de prijsuitreiking die traditioneel in juni wordt gehouden volgt er een grote tombola voor de dagdeelnemers. Er staan dan messcherpe parcoursrecords op de diverse afstanden die nauwelijks te verbeteren zijn.

De jeugd loopt 1,2 of 2,4 km: vanaf 12 jaar kan de keuze gemaakt worden van één tot 5 rondjes van 3,5 km. Er wordt gelopen door het prachtige natuurgebied De IJzeren Man en het parcours zorgt voor veel afwisseling tijdens het lopen. Elk jaar wordt onder de trouwe lopers die meer dan 8 keer meededen een mooie prijs verloot, en na elke 10 deelnames kan er een fraaie medaille opgehaald worden. Sjraar Heussen staat met zijn 436 deelnames stijf bovenaan, maar Leny Gillessen volgt met haar 426 ook op een voorbeeldige manier.

Een vast team van zo’n 20 vrijwilligers zorgt er al die jaren voor dat de deelnemers op een soepele wijze hun rondjes kunnen afleggen. Waardering daarvoor; want ook zij ervaren regelmatig dat de weergoden erg wisselvallig zijn.

Voor meer informatie: www.avweert.nl.