Architectuurexcursie Havenhuis

Plaats een reactie
Foto via: Wikipedia

Architectuurlijk Weert organiseert op zaterdag 2 september een excursie naar het Havenhuis van architecte Zada Hadid, die enkele maanden voor de oplevering onverwachts overleed.

Het Havenhuis is de nieuwe hoofdzetel van het Havenbedrijf Antwerpen en is een flexibele werkplek voor de ruim 500 medewerkers. Het fungeert bovendien als ontmoetingsplaats van de vele internationale contacten in de Antwerpse havengemeenschap. Het gebouw symboliseert het dynamische, betrouwbare, ambitieuze en innovatieve karakter van de Haven van Antwerpen.

In het project moest de oude brandweerkazerne, een beschermde replica van een vroeger Hanzehuis, geïntegreerd worden. Talloze studies hebben uiteindelijk geleid tot 2 met elkaar verbonden hoofdvolumes, verbonden door een externe brug. De volledig glazen gevel van de uitbreiding laat de lucht en het omgevende water weerspiegelen en de ‘geslepen’ vorm verwijst naar Antwerpen als diamantstad.

Het Antwerpse havengebied ” ’t Eilandje” is de laatste jaren flink op de schop gegaan. Er zijn diverse ontwikkelingen op het gebied van wonen en werken, zowel nieuwbouw als transformatie van bestaande gebouwen. Zoals de woontorens aan het Kattendijkdok van Diener en Diener. Het plan Cadiz, een samenwerking van Meta Architectenbureau en Polo-Architecten, is onlangs officieel geopend. Het gemengde project met 26.000 m2 aan woningen, kantoren, een woonzorgcentrum, horeca en winkels kreeg veel aandacht in de media.

Met het Museum aan de Stroom (MAS) is nog een architectonische parel aan dit gebied toegevoegd. In dit nieuwe pakhuis naar een ontwerp van Willem Jan Neutelings en Michiel Riedijk zijn de museumzalen als dozen op elkaar gestapeld. Elke verdieping vertelt een nieuw verhaal over Antwerpen, de haven, de Stroom. Naast een vaste collectie van 500.000 stukken, zijn er wisselende tentoonstellingen. Het panorama op de 10e verdieping is inmiddels veel geroemd.

Datum en tijd

De excursie op 2 september is per bus. Je zal om 12.00 uur vertrekken vanuit Weert en men verwacht omstreeks 19.00 uur terug te zijn. Er is een rondleiding in het Havenhuis, je maakt een wandeling door het gebied en geniet van een drankje in één van de vele uitspanningen.

De kosten bedragen € 40,- per persoon inclusief busreis, gidsen en een versnapering. Heb je interesse? Meld je aan vóór 20 augustus a.s. via [email protected], je ontvangt dan het definitieve programma.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef jouw reactie