Foto: bier in glas tijdens evenementen mag niet meer in Weert

Namens de Weerter CDA-fractie hebben de raadsleden Pierre Sijben en Jasper Heesakkers vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over het glasverbod voor de horeca.

Het college heeft besloten dat horecazaken bij evenementen en met carnaval en de kermis geen drank in glas mogen schenken. Het verbod geldt bij evenementen voor de zaken die aan het gebied liggen waar het evenement plaatsvindt. Met carnaval en de kermis geldt het voor alle zaken in de hele binnenstad.

De CDA-fractie stelt dat het college alle horecazaken over één kam scheert, terwijl veel zaken nog nooit een probleem hebben aangegeven door het gebruik van glas. De fractie vindt het voorgestelde verbod daarom te zwaar.

Verder wijst de fractie er op dat het verbod verder gaat dan een besluit dat de gemeenteraad in 2011 heeft genomen. Volgens dat besluit wordt het gebruik van glas alleen verboden op terrassen waar de bezoekers staan, dus waar de tafels en stoelen zijn weggehaald. Het college maakt echter geen onderscheid tussen terrassen waar mensen zitten en terrassen waar mensen staan. Bovendien geldt het verbod van het college ook binnen in de horecazaken.

De fractie wil weten waarom het college zo ver gaat en waarom dit zonder overleg met de raad is gebeurd. Tot slot vraagt de fractie zich af of het college wel de juridische bevoegdheid heeft om zo’n vergaand verbod op het gebruik van glas op te leggen.

De CDA-fractie zal begin september in een commissievergadering de kwestie verder aan de orde stellen.

15 REACTIES

 1. Lijkt mij een goed besluit om glas te weren. Vermindert in ieder geval de kans op snijden (met name van kinderen) aan gebroken glas. En zeggen dat het op bepaalde plaatsen wel mag en op andere niet lijkt mij ook niet wenselijk gezien het aantal personen dat je bij dit soort evenementen in de stad met een glas ziet rondlopen.

 2. Ik denk ook dat plastic beter is op evenementen.Zeker als er van die heethoofden zijn die het leuk schijnen te vinden hun glas bij iemand in het gezicht te drukken. Doordat er door sommigen te veel gezopen wordt kan de vlam in hun pannetje slaan en andere mensen flink verwonden met glas.Dus bij evenementen vind ik het geen slecht idee dat ze plastic gebruiken.

 3. Ik ga me wel een biertje buiten het centrum drinken dan !
  Bier uit een plastic bekertje is niet te pruimen (voor mij dan)

 4. Ook aan plastic kun je je ook behoorlijk bezeren. Dus dat argument van de burgemeester gaat hoe dan ook niet op. Verder lijkt het me vooral kasteleins en bezoekers pesten wat hierdoor gebeurt. En waar een kastelein glaswerk nog mee terug in zijn café draagt, blijft het plastic liggen en door de hele stad rondzwerven.

 5. Het is niet te zeggen wat het beste is, en dat zal altijd zo zijn. Niks is te voorspellen of uit te sluiten. Al lijkt mij buiten de deur glas afschaffen wel oke. Want dat zorgt voor veel overlast.

 6. Ik heb toch echt liever stukjes plastic op straat liggen dan glasscherven. Lijkt mij dat die scherven (let wel, het is geen veiligheidsglas) heel wat grotere verwondingen kunnen veroorzaken.

 7. Eens met Wikuso. Glas is toch echt gevaarlijker dan plastic. Daarnaast heb ik zo’n vermoeden dat met kermis de rotzooi van bijvoorbeeld Wimpie’s Prijzenpaleis en dergelijke zaken, en tijdens carnaval die gore confettitroep, groter in aantal is dan plastic. Daarnaast is plastic door de reinigingsdiensten ook veel gemakkelijker op te ruimen dan wat ik daarvóór noemde. Die confetti-onzin en serpentines, dát zouden ze moeten verbieden wat mij betreft. Dient nergens toe en veroorzaakt alleen maar ergernis en rommel.

 8. lekker dan..een wijntje in plastic beker of een baco’tje in een plastic beker..dan vraag ik wel een flesje bier..probleem opgelost..bier hoort in een glas klaar

 9. Ik zou het alleen daar verbieden waar de mensen de volgende dag weer met de fiets door het voetgangers gebied menen te moeten fietsen.

 10. Zeker ga ik naar concerten en festivals, het is een grote hobby van me !
  Ik betaal wat meer voor de tickets maar krijg dan wel goed zicht op het podium en lekker eten en drinken voor terug. En ja mijn pilsje uit een glas !

 11. De VIP-tent dus. Dat is een keuze die je kunt maken, maar dat is natuurlijk wel wat anders dan een festival/concert op het veld beleven met je neus bij wijze van spreken bovenop het podium, met alle respect. Laat mij dan maar lekker op het veld staan, dichtbij het podium en tussen het gewone volk. Dan maar bier uit plastic, dat is dan voor mij van ondergeschikt belang. Maar goed, dat is weer een andere discussie. Ieder z’n meug. 🙂 😉

Comments are closed.