Foto via Wikipedia

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zet de bestrijding van de Aziatische tijgermug in Weert voort in de wijken Leuken en Groenewoud. De bewoners van de betreffende wijken zijn hierover per brief geïnformeerd door de NVWA. De bestrijding is een voorzorgsmaatregel om te voorkomen dat de Aziatische tijgermug zich vestigt in Nederland.

De NVWA is op 24 juli 2017 gestart met de bestrijding van de tijgermug op het bedrijventerrein Leuken Noord in Weert. Bedrijven en een tiental omwonenden in de omgeving zijn hierover destijds ook al per brief geïnformeerd. Omdat er ook aan de rand van dit bedrijventerrein een tijgermug is aangetroffen, zet de NVWA de bestrijding nu voort in de aangrenzende wijken.

De bestrijding van de tijgermug vindt plaats in een gebied van 500 meter rondom de locatie waar tijgermuggen zijn aangetroffen. Muggen leggen eitjes in stilstaand water in potjes, gieters of regentonnen. Daarom worden deze broedplaatsen in de openbare ruimte verwijderd of behandeld met een biologisch larvendodend middel. Daarnaast roept de NVWA bewoners per brief op ook in de eigen tuin broedplaatsen weg te halen. Het larvendodende middel dat de NVWA toepast is ongevaarlijk voor mensen en huisdieren; ook water dat met het middel is behandeld kan gewoon gebruikt worden. De Aziatische tijgermug broedt niet in vijvers, sloten of vaarten.

Geen direct gezondheidsrisico

De kans dat de tijgermuggen die tot nu toe in Nederland zijn aangetroffen virussen van bepaalde infectieziekten, zoals dengue (knokkelkoorts) en chikungunya kunnen overdragen, is te verwaarlozen volgens de NVWA. Dit gebeurt wel in tropische regio’s van Azië, Afrika en Amerika, landen waar deze virussen voorkomen. Volgens het RIVM vormt de vondst van enkele tijgermuggen op dit moment geen gevaar voor de gezondheid van de inwoners omdat de ziekten die deze mug kan overdragen (vrijwel) niet in Nederland voorkomen. Het risico op verspreiding van deze ziekten in Weert is momenteel redelijkerwijs uitgesloten.

5 REACTIES

 1. En de bandenhandelaar waar alles mee is begonnen word daar ook iets mee gedaan
  Men kan geen risico nemen met wéér een invasiegast misschien eerst denken dan handelen en het kan altijd op mens en dier overslaan, MÉÉR dan genoeg voorbeelden

 2. Men moet er niet meer van maken dan wat het is, de tijgermug is al jaren een gevestigde soort in Italië, Spanje,Portugal ,Zuid-Frankrijk, Griekenland en Kroatië en verspreid zich mede door de steeds gunstigere weersomstandigheden steeds verder in Europa.
  Wij gaan massaal naar zuid-Europa op vakantie en worden daar dus meerdere keren gestoken door tijgermuggen en daar hoor je niemand over en er komt ook niemand ziek terug.
  Ik ben er niet van bewust dat er een negatief reisadvies geldt voor deze landen omdat daar de tijgermug gevestigd is.
  Tevens is een tijgermug niet automatisch drager van ziektes, de mug moet eerst iemand gestoken hebben die bijvoorbeeld knokkelkoorts heeft voordat de mug de ziekte eventueel kan overdragen, aangezien knokkelkoorts op dit moment niet voorkomt in Europa is de kans dus zeer minimaal dat er überhaupt iemand geïnfecteerd gaat worden door een steek van de tijgermug.
  Het is komkommertijd wat betreft het nieuws dus een storm in een glas water.

 3. Men moet er niet meer van maken dan wat het is, de tijgermug is al jaren een gevestigde soort in Italië, Spanje,Portugal ,Zuid-Frankrijk, Griekenland en Kroatië en verspreid zich mede door de steeds gunstigere weersomstandigheden steeds verder in Europa.
  Wij gaan massaal naar zuid-Europa op vakantie en worden daar dus meerdere keren gestoken door tijgermuggen en daar hoor je niemand over en er komt ook niemand ziek terug.
  Ik ben er niet van bewust dat er een negatief reisadvies geldt voor deze landen omdat daar de tijgermug gevestigd is.
  Tevens is een tijgermug niet automatisch drager van ziektes, de mug moet eerst iemand gestoken hebben die bijvoorbeeld knokkelkoorts heeft voordat de mug de ziekte eventueel kan overdragen, aangezien knokkelkoorts op dit moment niet voorkomt in Europa is de kans dus zeer minimaal dat er überhaupt iemand geïnfecteerd gaat worden door een steek van de tijgermug.
  Het is komkommertijd wat betreft het nieuws dus een storm in een glas water.

 4. Pas op! Voordat je het weet heeft de Olifantweps Nederland gevonden. En wat te denken van de Poetinboomklever of het Kimjongunfruitvliegje? Vooral niet onderschatten: het Trumptowertorretje!

Comments are closed.