In sommige delen van Weert lijkt het alsof de herfst zijn intrede heeft gedaan. Langs o.a. de Ringbaan-West en de Louis Regoutstraat staan kastanjebomen waarbij nu al sprake is van bladval.

“Al in mei en juni werden de bladeren bruin en nu vallen ze af. De bomen gaan hiervan niet direct dood, maar de conditie gaat steeds verder achteruit. Bovendien is het geen gezicht”, aldus een bezorgde buurtbewoner van de Kammerstraat.

Het is de kastanjemineermot die de grote boosdoener is van de bladverkleuring. Buurtbewoners van o.a. de Kammerstraat en Louis Regoutstraat maakten zich zorgen en vroegen de gemeente Weert om een verklaring. De gemeente bevestigde de aanwezigheid van de mineermot. Voorheen werd de mot nog in heel Weert bestreden, maar die bestrijding is gestopt vanwege bezuinigingen.

De bladverkleuring was ook de Weerter SP opgevallen. Zij hebben de het college van B&W een brief gestuurd. Volgens hen gaat de gezondheid van de bomen erop achteruit. Ook wordt de boom vatbaarder voor andere plagen en ziektes, zo licht de SP toe op haar website.

De SP wil nu weten of de gemeente Weert bereid is om de bestrijding van de mot te hervatten. Nu gebeurd het alleen in het centrum van Weert, maar men wil dat de mot in heel Weert wordt bestreden. Men verwacht over enkele weken een antwoord van het college van B&W.

13 REACTIES

 1. De gemeente Weert bezuinigd teveel, met de conclusie dat het hun later meer geld gaat kosten. Weert in het Bruin. Misschien kunnen zij ook daar `n prijs mee behalen!

 2. Er is nu een externe deskundige ingehuurd, die een rapport gaat maken met de aanbeveling om nader te onderzoeken of de aziatische tijgermug niet toevallig de natuurlijke vijand is van de mineermot, of eventueel middels hulp van de Risse daartoe omgeschoold kan worden . Een echte win-win situatie.

 3. Toch frappant dat het Groen Links is. (Op de foto tenminste: vanuit de andere richting is het groen natuurlijk rechts en daar kan de SP ook niks aan doen).
  Blijkbaar kan die mot wél een keuze maken.

 4. We zijn er al jaren met de gemeente en rechtsbijstand bezig. Deze bomen hangen voor meer dan de helft in onze tuin waardoor wij niet lekker buiten kunnen zitten tenzij er elke keer geveegd wordt. Zowel de inboedel binnen als buiten ziet er niet meer uit. Vijver moeten vernieuwen omdat de wortels erdoorheen gingen. Maar betalen ho maar. Het is niet een beetje dat valt. Het is vegen met de kraan open hier. We hebben de gemeente zover gekregen om de mot te bestrijden. Ze hebben 2x gespoten en 2x op regenachtige dagen. Zonde van het geld. Omhakken die bomen en er andere bomen voor in de plaats zetten en niet 2 meter tegen onze erfgrens aan. Dat is goedkoper dan die ellendige mot te bestrijden.

 5. Langs de zijkant van onze woning aan de Steenspil/Molenakker staan 5!!!!kastanjebomen. Liefst binnen 3 meter van de zijgevel. Geven veel overlast van bladeren en zonverlies. Takken hangen over de schutting. De gemeente had ons destijds beloofd ze regelmatig te snoeien maar dit gebeurd niet. Maar dat is het ergste niet. Het krioelt van de motjes die constant het huis belagen op ramen en deuren. Je kan niets open laten staan want dan heb je er in no time honderden binnen. Verven is ook een probleem. En wat doet de gemeente? NIETS!! Alleen in het centrum worden ze bestreden. Dit vanwege de bezuinigingen. Ook wij betalen gemeentelijke belastingen. Zullen wij hierin ook eens gaan bezuinigen?? Dan staan ze zo voor onze deur. Niet om wat aan de overlast te doen,NEE…om de belasting te innen. Schande!!!

 6. Woongenot hier is ver te zoeken idd. Heb je zoveel motten? Niet normaal. Wij hebben ze weleens binnen maar niet zoveel als bij jullie. Het moet idd maar eens afgelopen zijn. Nieuw gemeentehuis kunnen ze wel betalen en het centrum. Maar de mensen in de buitenwijken laten ze stikken.
  Bijsnoeien? Die paar takjes en ook alleen aan de wegkant. Niet aan onze kant. Ze moeten zich schamen. Heb met mijn zwangere buik constant hars van de vloertegels binnen kunnen krabben. Nu stopt de kleine alles in zn mond. Blijf zuigen. Buiten spelen gaat niet. Tenzij je 2 uur veegt. Het is te belachelijk voor woorden dat je alles potdicht moet laten omdat alles naar binnen waait. Ook al heb je net geveegd. Heb t helemaal gehad hier met de gemeente

 7. Als ze 5 jaar geleden die motten hadden bestreden was dit idd niet nodig. Zolang zijn we al bezig. En nu de rechtsbijstand ermee gaat bemoeien kunnen ze wel 2x de bomen inspuiten. Het budget is op idd. En wij kunnen volgend weer meer gemeentebelasting gaan betalen omdat zij niet met geld om kunnen gaan.

Comments are closed.