Bezorgdheid om vroegtijdig ‘herfstplaatje’

In sommige delen van Weert lijkt het alsof de herfst zijn intrede heeft gedaan. Langs o.a. de Ringbaan-West en de Louis Regoutstraat staan kastanjebomen waarbij nu al sprake is van bladval.

“Al in mei en juni werden de bladeren bruin en nu vallen ze af. De bomen gaan hiervan niet direct dood, maar de conditie gaat steeds verder achteruit. Bovendien is het geen gezicht”, aldus een bezorgde buurtbewoner van de Kammerstraat.

Het is de kastanjemineermot die de grote boosdoener is van de bladverkleuring. Buurtbewoners van o.a. de Kammerstraat en Louis Regoutstraat maakten zich zorgen en vroegen de gemeente Weert om een verklaring. De gemeente bevestigde de aanwezigheid van de mineermot. Voorheen werd de mot nog in heel Weert bestreden, maar die bestrijding is gestopt vanwege bezuinigingen.

De bladverkleuring was ook de Weerter SP opgevallen. Zij hebben de het college van B&W een brief gestuurd. Volgens hen gaat de gezondheid van de bomen erop achteruit. Ook wordt de boom vatbaarder voor andere plagen en ziektes, zo licht de SP toe op haar website.

De SP wil nu weten of de gemeente Weert bereid is om de bestrijding van de mot te hervatten. Nu gebeurd het alleen in het centrum van Weert, maar men wil dat de mot in heel Weert wordt bestreden. Men verwacht over enkele weken een antwoord van het college van B&W.