Strengere handhaving bij St. Maartensvuren

12 reacties

Het afgelopen jaar zijn in Weert controles uitgevoerd op de naleving van de voorschriften met betrekking tot het stoken van St. Maartensvuren.

Tijdens deze controles bleek 65% van de gecontroleerde St. Maartensvuren niet te voldoen aan aan de voorschriften. De hierbij aan de gestelde grootte van de hopen en/of de vereiste afstanden tot omliggende brandbare of brandgevoelige objecten. Ook was de conclusie na de controles dat de voorschriften niet altijd duidelijk en handhaafbaar waren. Deze conclusie is voor de gemeente Weert aanleiding om de voorschriften opnieuw te bezien en te actualiseren.

Handhaving was lastig

Door de jaren heen is gebleken dat handhaving van de voorschriften erg moeilijk is. Allerlei praktische maar vooral ook juridische zaken werken erg belemmerend voor een adequate handhaving. Het verantwoordelijk stellen van de melders die de St. Maartensvuren aanmelden bij de gemeente Weert is een eerste stap. Melders zijn en zullen hierop worden gewezen. Ook in het meldingsformulier wordt dit opgenomen.

Er zijn 2 opties voor handhaving te weten de strafrechtelijke en de bestuursrechtelijke weg. De strafrechtelijke weg is die waarbij politie of BOA’S bij overtreding proces-verbaal opmaken. Deze weg is lastig omdat hiervoor medewerking van partijen nodig is. De andere optie is de bestuursrechtelijke manier. Dat kan onder andere door een last onder dwangsom op te leggen. De dwangsombevelen kunnen qua tenaamstelling blanco worden voorbereid.

In 2017 valt St. Maarten / 11 november op een zaterdag. De dagen voor 11 november maar ook op de dag zelf zal gecontroleerd worden. Wanneer geconstateerd wordt dat niet wordt voldaan aan de voorschriften zal een last onder dwangsom worden opgelegd. Dit kan doordat de handhavers deze dwangsombevelen meenemen en ter plaatse invullen en vervolgens overhandigen aan de melder. De melder krijgt aangezegd dat de St. Maartenshoop niet mag worden aangestoken en dat anders de opgelegde dwangsom van € 1000,- zal worden verbeurd.

Enkele voorschriften

De stookplaats mag niet groter zijn dan 25 m3 en de hoogte niet meer dan de breedte met een maximum van 2,5 m. Dit houdt in maximaal 62,5 m3;

Het stoken moet plaatsvinden op een afstand van:
– Meer dan 30 meter van een gebouw, een opstapeling van oogstproducten, een erfbeplanting, hoogspanningsleidingen;
– Meer dan 100 meter van een bos-, heide of duinterrein en veengrond;
– Meer dan 100 meter van brandgevoelige objecten zoals bijvoorbeeld tankstations.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
12 reacties