Zorgen nieuw industriepark

Budel-Dorplein – De gemeente Cranendonck heeft het voornemen om in Budel-Dorplein een nieuw Duurzaam Industriepark Cranendonck (DIC) te realiseren. Dit nieuwe bedrijventerrein zal, onder de naam Metalot, in de omgeving van de zinkfabriek van Nyrstar worden gerealiseerd. Het bestemmingsplan DIC biedt ruimte voor zware industrie met risicovolle bedrijfsactiviteiten.

Inwoners van Cranendonck maken zich echter zorgen en hebben de gemeenteraad een brief gestuurd. In deze brief benoemen ze de nadelen en (gezondheids)risico’s voor de inwoners van Budel-Dorplein. Volgens hen is het bestemmingsplan van het industriepark ook niet evenwichtig. Het plan draait hun inziens enkel om de economische en financiële belangen van Nyrstar Budel B.V..

Middels de brief verzoeken de inwoners om het bestemmingsplan af te wijzen. Volgens heb zijn er voldoende alternatieve locaties voor de geplande, zware industrie, waaronder bedrijven-terreinen in Moerdijk, Helmond en Geleen. “Dorplein hoeft geen nieuwe afvalput te worden”, zo schrijven ze in hun brief.

Op 5 en 19 september zal de gemeenteraad van Cranendonck vergaderen over het nieuwe bestemmingsplan. Dan moet de gemeenteraad ook een beslissing nemen omdat de gemeente anders een dwangsom boven het hoofd hangt. Volgens de Raad van State heeft de gemeenteraad de wettelijke termijnen om een besluit te nemen over het bestemmingsplan flink overschreden.

Lees de brief (PDF)

http://iwdg.nl/2go2u9K