Lambertustoren krijgt eigen lied

Plaats een reactie

Nederweert – Een aantal muzikanten uit Nederweert heeft de handen in elkaar geslagen en een nummer geschreven over de Lambertustoren, de Wachter van de Pieël. Het nummer komt uit op CD-singel en kent ook een karaokeversie. Iedereen kan daardoor het nummer zelf meezingen. De opbrengst van het bijzondere schijfje is bedoeld voor de restauratie van de toren.

De Sint Lambertustoren. Voor Nederweertenaren een thuisbaken. Een symbool ook van veerkracht en doorzettingsvermogen. Eeuwenlang werd hij belegerd, gekoesterd, aangevallen en weer opgebouwd. Dit jaar viert hij zijn 550-ste verjaardag. Een unieke landmark én het grootste monument van de gemeente Nederweert. “Iets om zuinig op te zijn”, zegt gitarist Winand Bijlmakers.

In 1993 schreef Fien Baetsen-Peeters uit Nederweert al een lofzang over de toren. Ze deed dat op de melodie van het nummer ‘Op de grote stille heide’ van Johannes Worp. Deze zomer is door een aantal enthousiaste Neewieërter muzikanten het plan opgepakt om een heus Lambertuslied te schrijven. Opnieuw een ode aan de toren! Het nummer is tevens bedoeld om de Lambertustoren een financieel steuntje in de rug te geven nu hij hard toe is aan een restauratie. Met de verkoop van de CD-singel hopen de muzikanten zoveel mogelijk geld op te halen.

De ideeën voor de tekst en muziek zijn afkomstig van Winand Bijlmakers (gitaar en zang). Bijlmakers is onder andere bekend van ‘Double Axe’ en ‘The Hot Buskers’. Met die band schreef hij in 2007 het OLS lied ‘ Antonius heet d’n Um’ ter gelegenheid van het winnen van het OLS door schutterij Sint Antonius. Andere muzikanten die hun medewerking verlenen zijn Jean Stassen (o.a. Watts in a Name en Limbo Project), Winand – Piano – Bijlmakers (The Hot Buskers, Double Axe) en Marcel Tinnemans (o.a. Starfish Bowl en Dead Revils). Rick Bours (Starfish Bowl, Dead Revils en Mike’s Electric Mud) zorgde voor de mix en Henk Baetsen (Steam Exprezz) ontwierp het hoesje.

Alle muzikanten zetten zich belangeloos in voor dit project. “De kosten blijven op die manier zo laag mogelijk,” aldus Bijlmakers. “Alles wat overblijft kan daardoor richting restauratiepot.” Op dit moment vindt de productie plaats bij de CD fabriek. Vanaf maandag 11 september is de singel te koop bij Bruna, De Toverbal en de restaurants Guulke en Diverso. De cd kost € 7,50 en kan ook besteld worden via [email protected]. Er gekozen voor een beperkte oplage van 550 stuks. Dat aantal staat voor de leeftijd van de toren.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef jouw reactie