Bezoekersrecord Cultureel Lint

De zesde editie van het Cultureel Lint op zondag 17 september in Weert was een daverend succes. Met naar schatting 20.000 bezoekers geeft Stichting Cultureel Lint aan dat dit de drukst bezochte editie tot nu toe is. Op 36 locaties in de binnenstad werd het publiek deze zonovergoten zondag getrakteerd op muziek, beeldende kunst, dans en theater.

Sopraan Ellen Valkenburg vertolkte samen met beiaardier Frank Steijns vanuit de toren van de Martinuskerk een sonnet van Paul Sterk. Na deze combinatie van zang en klokkenspel kon de officiële opening beginnen, die werd verricht door wethouder Gabriëls, samen met de 8 meter hoge pop Korpus en een groep danseresjes van Rick. Met Hermeni-j Vannix voorop trok de bonte stoet, die deed denken aan een schilderij van Hiëronymus Bosch, vervolgens naar het St. Raphaëlpad, waar een cocon in de bomen zich ontpopte als een vliegende danseres, die een einde maakte aan Korpus.

Na deze indrukwekkende opening ging het programma op alle podia van start en begonnen de diverse workshops, bijgewoond door volop publiek van alle leeftijden.

Hoogtepunten

Het was voor het publiek lastig om een keuze te maken uit de vele hoogtepunten in het programma. De prachtige dans in combinatie met de magische pop door Medusa vormde een verrassende straatperformance, net zoals de voorstelling BOOT, die zich afspeelde in een Antonov2 vliegtuig. Het publiek, niet wetende wat er binnen gebeurde, verdrong zich in de rij om de voorstelling mee te maken.

Bandoneonist Simone van de Weerden en gitarist Alvaro Rovira Ruiz betoverden het publiek met hun samenspel; bij het horen van dit bijzondere instrument, bespeeld door een jonge topmuzikant, waande je je zó in Zuid-Amerika. Van een totaal ander genre was de muziek van bluesband Colonel Jetski. Met jong talent Guy Smeets op gitaar, die de ene na de andere weergaloze gitaarsolo uit zijn mouw schudde.

Voor de kids was er DINO. Lichtelijk gespannen stonden de kinderen in de rij om met de levensechte dinosaurus op de foto te gaan. De kids die vooraf als dino geschminkt waren, voelden zich helemaal betrokken bij dit ‘enge, maar wel lieve’ beest. Ook presenteerden veel talentvolle kinderen zich op het `Free4talent’ podium, zoals een jonge `DJ Hardwell’ in spe, die vol overgave zijn mixen over het Collegeplein liet horen. Of de Huppelpupkes, die verrasten met een moderne versie op de traditionele dansmarietjes.

In een propvol Munttheater traden de Fresh Allstars op voor een joelend publiek en gaven René Shuman & Angel-Eye een swingend concert, als voorproefje op hun kerstshow later dit jaar. Het St.Raphaëlpad had de sfeer van een kleinere versie van De Parade. Er waren intieme optredens in Theater de Huiskamer, voor het theater stond vingerpop Lejo en op het podium namen Linda Smeets, Björn van der Doelen en Colonel Jetksi de mensen mee in hun optreden.

Als afsluiter stond op de Markt de swingende Soulband Turnback die in de laatste zonnestralen het publiek trakteerde op een knallende afsluiter van de dag.

Tot slot

Naast het onverwacht prachtige weer, heeft het grote aantal aanmeldingen onder de enthousiaste verenigingen en kunstenaars ervoor gezorgd dat deze editie enorm succesvol was. Ook de inzet van de vele vrijwilligers, gastvrouwen/-heren, locatiemanagers en vele anderen, heeft bijgedragen aan een meer dan geslaagd Cultureel Lint 2017.