Maand van de geschiedenis

Oktober is in Nederland de Maand van de Geschiedenis. Onder het motto ‘Ontdek gisteren, begrijp vandaag’, worden mensen gestimuleerd op ontdekking te gaan. Thema dit jaar is ‘Geluk’.
Bibliocenter Weert, het Gemeentearchief Weert, Streekomroep Weert/Weert FM en de afdeling Monumenten van de gemeente Weert organiseren een aantal activiteiten.

Die vinden plaats op de vrijdagen 13 oktober en 27 oktober.

Lezingen

De aftrap in Weert is op vrijdag 13 oktober vanaf 14.00 uur. Met drie lezingen start de middag. Bezoekers horen bijdragen van:
• Lita Wiggers, directeur van het Regionaal Historisch Centrum Limburg (RHCL), gaat in op de kansen die Bibliocenter en het Gemeentearchief Weert hebben een groot publiek te bereiken.
• Jeroen Lenaers, Europarlementariër, gaat in op de kloof tussen de politicus en de man of vrouw op straat die er blijkt te zijn telkens in aanloop naar verkiezingen.
• Koen Vossen, universitair docent politicologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, houdt een lezing over ‘Politiek en Geluk’.

Causerie

De middag gaat verder met een ‘Causerie met zes personen’ over het thema ‘Geluk’. Nederland behoort tot de zes gelukkigste landen van de wereld, maar tijdens verkiezingstijd is het ‘kommer en kwel’ over “die daar in Brussel, Den Haag, Maastricht of het gemeentehuis”. Kernvraag is: “Wat is er toch aan de hand (in Weert, Limburg, Nederland, Europa en de wereld) en hoe gaan we de kloof dichten tussen politiek en burger!”

Deelnemers zijn Geert Gabriëls (wethouder Cultuur), Antoine Huijben (voorzitter Streekomroep Weert/Weert FM), Paul Sterk (wethouder Sociaal domein), Liesbeth Vogelaar (directeur Bibliocenter), Koen Vossen (universitair docent politicologie Radboud Universiteit) en Lita Wiggers (directeur Regionaal Historisch Centrum Limburg). Gespreksleider is Jan de Koning (chef nieuwsredactie L1).

Erfgoedprijs Weert 2017

Rond 16.30 uur geeft Joke Jongeling (beleidsmedewerker monumenten van Weert) een toelichting op de nominaties voor de Erfgoedprijs Weert 2017 met het thema ’Mo(nu)mentje van geluk’.

Expositie 100 jaar Kiesrecht

Vervolgens opent wethouder Cultuur Geert Gabriëls de expositie ‘Weg met de oude Candidaten’ – 100 jaar Kiesrecht-. In tekst en beeld volgt deze expositie het verhaal rond de verwerving van het kiesrecht in Nederland tegen de achtergrond van de politieke geschiedenis in Weert. Hoe verliep de woelige strijd voor de uitbreiding van het kiesrecht op nationaal niveau?

Tegelijk volgen we het specifieke verhaal over Weert. De expositie is te zien van 14 oktober tot en met 31 december en is mede mogelijk gemaakt door ‘ProDemos, Huis voor democratie en rechtsstaat’. Weert is de eerste gemeente in Limburg die op deze wijze aandacht schenkt aan 100 jaar Kiesrecht.

Waar?

Alle activiteiten zijn gratis te bezoeken en worden gehouden in het pand van Bibliocenter, Gemeentearchief Weert en Streekomroep Weert/Weert FM aan de Wilhelminasingel 250 – 252 in Weert.

Nieuwe ruimten Gemeentearchief Weert

Aan het eind van de middag (13 oktober) zijn de nieuwe ruimten van het Gemeentearchief in datzelfde pand te bezichtigen.

Aanmelden vóór 13 oktober

Aanmelden voor deze middag op vrijdag 13 oktober is noodzakelijk. Dat kan door het sturen van een mail naar [email protected]. Haast u, er is slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Uitreiking Erfgoedprijs

De Erfgoedprijs Weert 2017 wordt op vrijdag 27 oktober om 16.00 uur bekend gemaakt. Het thema van dit jaar is ‘Mo(nu)mentje van geluk’. Wethouder Cultuur Geert Gabriels reikt deze publiekprijs uit aan de genomineerde(n) die de meeste stemmen heeft gekregen.

De prijs wordt uitgereikt in het brede veld van cultureel erfgoed. Dit zijn herinneringen van onze geschiedenis in allerlei vormen, zoals archief- en museumstukken, archeologische vondsten, cultuurlandschappen en monumenten. Het doel is mensen aan het denken te zetten over het belang van ons erfgoed. Tot en met 8 oktober kan nog een gemotiveerde nominatie met foto worden voordragen. De stemming vindt dan plaats van 13 tot en met 25 oktober. Aanmelden voor deze middag in het pand Wilhelminasingel 250 – 252 is niet nodig.

Openingstijden expositie

De expositie ‘Weg met de oude Candidaten’ is vanaf 14 oktober te bezichtigen tijdens de openingstijden van Bibliocenter:
maandag 13:00 – 18:00 uur
dinsdag 10:00 – 20:00 uur
Woensdag 10:00 – 18:00 uur
Donderdag 10:00 – 20:00 uur
Vrijdag 10:00 – 18:00 uur
Zaterdag 09:30 – 17:00 uur
Zondag gesloten.

Extra openingstijd op Koopzondag: 29 oktober 2017 van 13:00 tot 17:00 uur.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over deze activiteiten op de webpagina Maand van de Geschiedenis oktober 2017: http://www.erfgoedhuisweert.nl/Heersen-en-Besturen/Maand-van-de-Geschiedenis-oktober-2017.

Bekijk de flyer (PDF)

http://iwdg.nl/2wAVP2W