Israëlische onderscheiding

Foto door: Foto Hammie

Soerendonk – (Foto’s) Woensdag werd op Kasteel Cranendonck in Soerendonk de Yad Vashem-onderscheiding postuum uitgereikt aan Hendrik Willem Bloem en Lucia Bloem-Van de Koolwijk.

Bij die gelegenheid werd uit handen van de Israëlische ambassadeur de bijbehorende oorkonde en medaille uitgereikt aan de nabestaanden van het echtpaar Bloem. Postuum ontvingen zij de eretitel ‘Rechtvaardigen onder de Volken’. Hun namen zullen worden bijgeschreven in de stenen plaquettes in de Nederlandse afdeling van de ‘Tuin der Rechtvaardigen’ in het Yad Vashem-Holocaust Herdenkingsinstituut in Jeruzalem.

Het echtpaar Bloem heeft bij herhaling onderduikers in hun boerderij verborgen gehouden voor de Duitse bezettingsautoriteiten, waaronder enkele Joodse Nederlanders. De onderscheiding is aangevraagd door Gert Eichenwald, thans wonend in Florida (USA).