Waarom hijst de gemeente Weert geen Israëlische vlag?

Sinds begin vorige maand wappert er in diverse Nederlandse gemeenten een Israëlische vlag, als steunbetuiging aan de slachtoffers van de inval in de Gazastrook op 7 oktober. In veel andere gemeenten wappert deze vlag echter niet, zoals in de gemeente Weert. Hier werd een aantal dagen later een neutrale vredesvlag gehesen. Waarom?

Woo-verzoek

Om antwoord op die vraag te krijgen diende een inwoner van Weert op 11 oktober een Woo-verzoek (Wet open overheid) in. Dit verzoek werd op 14 november goedgekeurd, waarna onder andere e-mails en Whatsapp-gesprekken werden vrijgegeven.

Zo is te lezen dat de burgemeesters van diverse Limburgse gemeenten hebben overlegd over deze politiek gevoelige kwestie. Ook is te lezen dat burgemeester Raymond Vlecken raadsleden en collegeleden informeert over het besluit een vredesvlag te bestellen.

Vredesvlag

De vredesvlag betreft een blauwe vlag met daarop een witte duif, die tot op heden wappert voor het stadhuis aan de Wilhelminasingel. Dat dit na de verrassingsaanval van 7 oktober niet direct het geval was, was te wijten aan de enorme vraag naar deze vlaggen bij de leverancier, waardoor de levering van de vlag een aantal dagen op zich liet wachten.

Burgemeester Vlecken benadrukt in zijn communicatie dat zijn gedachten primair zijn bij de slachtoffers en nabestaanden van dit absurde geweld. Om die reden heeft de gemeente Weert er in deze politiek gevoelige kwestie dus net zoals veel andere gemeenten voor gekozen de neutrale vredesvlag te hijsen.