Kijkje achter de waterschermen

Algemeen Uitgaan Reageer 4 min. leestijd

Regio – Op zondag 29 oktober zetten Waterschap Limburg en Waterschapsbedrijf Limburg de poorten open van hun waterschapswerven in Horst, Nederweert en Sittard en de rioolwaterzuiveringen in Roermond en Simpelveld. Je kunt dan tussen 11.00 en 16.00 uur een kijkje achter de schermen nemen om te zien en ervaren hoe zij werken aan veilig en schoon water in Limburg. Er is voor jong en oud van alles te doen en te beleven. Dijkgraaf Patrick van der Broeck: “Kom kijken, ontdekken en beleven in en om onze werven en rioolwaterzuiveringen in Limburg!”

Waterveiligheid en wateroverlast

In en om de waterschapswerven in Horst, Nederweert en Sittard is te zien wat er gebeurt als we te maken krijgen met hoogwater en wateroverlast. Kom kijken hoe de grote pompen werken, bouw zelf een waterkering en ontdek wat je zelf kunt doen om wateroverlast te voorkomen. Waterschappers vertellen aan welke beek- en dijkprojecten in jouw omgeving gewerkt wordt. Ook voor kinderen is er van alles te doen, ze kunnen onder andere zelf een dijk bouwen en meedoen met een waterquiz.

Van plas tot plas

Bij de rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI’s) in Roermond en Simpelveld kun je meedoen met een rondleiding. Je ziet dan van dichtbij hoe afvalwater binnenkomt, wordt gezuiverd en wordt teruggegeven aan de natuur. Professor Broccoli doet waterproefjes met de kinderen en er is een toiletdame, die op hilarische wijze een boodschap brengt. Met WML kun je zelf een waterleiding aanleggen en drinkwater maken. Gemeenten laten zien wat je zelf kunt doen om regenwateroverlast te voorkomen. Kortom: te veel om op te noemen!

Waterwandelingen

Op drie plaatsen in Limburg kun je die dag om 13.30 uur aansluiten bij een gratis waterwandeling onder begeleiding van een deskundige gids. Ze bieden een wandeling aan bij:
• Natuurgebied de IJzeren Man, start NMC de IJzeren Man, Geurtsvenweg in Weert
• De Groote Molenbeek, start ingang natuurgebied ’t Ham, Hesselenweg , Horst
• De Vloedgraaf, start Sint- Amelbergabasiliek, Salvatorplein 10, Susteren

Locaties open dag

Waterschapswerf Horst, Expeditiestraat 6
Waterschapswerf Nederweert , Pannenweg 317
Waterschapswerf Sittard, Rijksweg Noord 305
RWZI Simpelveld, Raffelsbergerweg 6, parkeren achter en rondom het sportcomplex op Sportlaan 5 RWZI Roermond, Buggenumerweg 5, parkeren in het weiland op de Buggenumerweg en dan de parkeerbordjes volgen

Nieuwe kantoor Roermond

Begin 2018 komt er een open dag bij het nieuwe kantoor van Waterschap Limburg aan de Maria Theresialaan in Roermond.

Beleef Ons Water

Met de open dag bieden Waterschap Limburg en Waterschapsbedrijf Limburg een uniek kijkje achter de schermen van het waterbeheer in Limburg. De dag sluit aan op de landelijke ‘Week van Ons Water’. De open dag ‘Beleef Ons Water’ is gratis toegankelijk tussen 11.00 en 16.00. Kijk voor meer informatie op www.waterschaplimburg.nl en www.wbl.nl en www.onswater.nl.

Met de omgeving, voor de omgeving

Waterschap Limburg organiseert deze dag samen met Waterschapsbedrijf Limburg, Waterleidingmaatschappij Limburg, Natuur- en milieufederatie Limburg en de gemeenten Roermond, Horst, Nederweert, Weert, Sittard en Simpelveld.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
Geef reactie